K divákom prichádza muzikál Kubo. Ako pocta Jozefovi Kronerovi

Premiéru bude mať 20. a 21. mája v Dome umenia v Piešťanoch, jeho režisérom je Albert Vlk.

10.04.2018 07:00
Herec a moderátor Juraj Bača. Foto:
Herec Juraj Bača sa predvedie v muzikáli Kubo.
debata

Hudbu napísali Sima Martausová a Peter Uličný. Zahrajú si v ňom Karol Čálik, Juraj Bača, Ján Jackuliak, Tomáš Palonder, Peter Brajerčík, Adela Mojžišová a mnohí ďalší.

Muzikál je verný pôvodnému divadelnému spracovaniu a zároveň preberá to najlepšie z legendárneho filmu. Po premiére v Piešťanoch poputuje za fanúšikmi po celom Slovensku. Kubo je jednou z filmových a divadelných klasík, ktorú pozná každý Slovák. Je plný čarovných momentov, ktoré postupom času zľudoveli a prenášajú sa z generácie na generáciu. Kubo a jeho „Anča, ja mám nožík“ teraz opäť ožije v novom muzikálovom spracovaní.

„Muzikál Kubo ma oslovil svojou výpoveďou a najmä tematikou folklóru, dynamickými folklórnymi tancami. A, samozrejme, nezabudnuteľná rola Jozefa Kronera ako Kuba. Muzikálom chceme vzdať hold tomuto velikánovi slovenskej filmovej a divadelnej scény, pretože tento rok je 20. výročie jeho úmrtia,“ hovorí producentka muzikálu Gabriela Urbanová.

Nové česko-slovenské muzikálové spracovanie divadelnej hry Jozefa Hollého je oslavou slovenského folklóru a slovenských tradícií. Toto živé, energické a zábavné predstavenie vtiahne divákov do deja, ktorý dôverne poznajú, a obohatí ho o prvky moderného hudobno-tanečného divadla.

„Z môjho pohľadu je to projekt, ktorý nielen nadväzuje na tie najlepšie inscenácie hry Jozefa Hollého. Príbeh, ktorý nijako nestráca na svojej aktuálnosti. Dnes je predsa majetok a honba za ním možno ešte väčším božstvom ako voľakedy a navyše prináša na javisko originálnu modernú komponovanú hudbu, ktorá vychádza z autentického slovenského folklóru, a príťažlivé spevácke a choreografické kreácie. Pridanou hodnotou bude účinkovanie nielen slovenských, ale aj českých hercov, spevákov a tanečníkov. Som presvedčená, že tento sviatok divadelného umenia prispeje nielen k propagácii slovenského folklóru a divadla, ale neobyčajným spôsobom aj k oslavám 100. výročia spoločného štátu Čechov a Slovákov,“ povedala tútorka muzikálu Zuzana Kronerová.

Muzikál Kubo uviedlo prvýkrát Divadlo Nová scéna v rokoch 2009 – 2010 ako koprodukčný projekt Novej scény a SĽUK-u v réžii Martina Ťapáka. Po ôsmich rokoch sa opäť vracia na divadelnú scénu v produkcii Umeleckej agentúry Mystik ako putovné divadlo.

debata chyba
Viac na túto tému: #muzikál #Kubo #Albert Vlk