Rafinovanú zápletku korenia hity a humor

Radšej si zoberiem prvé sedliacke dievča, ktoré stretnem, ako by som sa mal ženiť kvôli majetku.

13.04.2018 12:00
Tomáš Juhás Foto:
Tomáš Juhás (uprostred) ako ľahtikársky gróf Baranski v inscenácii Poľská krv.
debata

Zaprisaháva sa gróf Boleslaw Baranski, ktorý dokázal celý majetok rozhajdákať pri kartách, ženách, popíjaní a zábavkách. Pyšný odmieta ponuku bohatého statkára Zarembu, aby si vzal za ženu jeho dcéru Helenu. Tá si vymyslí rafinovaný plán. Keďže ju nafúkaný márnomyseľník nepozná, prichádza na jeho zbedačený statok, na ktorom nastolí prísny režim, vytiahne statok z červených čísel a postaví ho na nohy.

Aj ten, kto príbeh operety Poľská krv nepozná, si pokračovanie hravo domyslí. Po viac ako sedemdesiatročnej pauze sa jedno z najpopulárnejších diel Oskara Nedbala vracia na javisko Opery Slovenského národného divadla. V premiére ho uvádza v piatok a v sobotu v historickej budove.

„Operetu robím rád, možno sa pri nej odviazať. Aj keď je, paradoxne, jej naštudovanie náročnejšie ako v prípade opery. Pri tej stačí vymyslieť inscenačný kľúč a potom to už ide v podstate samospádom. V prípade ľahkej múzy to však nestačí. Vyžaduje totiž od operných spevákov aj činoherné herectvo, ale vysporiadali sa s ním na výbornú,“ hovorí režisér Marián Chudovský.

Generálny riaditeľ SND pripomína aj ďalší dôvod, prečo po takej dlhej prestávka pripomenúť dielo, ktoré si v prvých desaťročiach 20. storočia podmanilo javiská dvoch stoviek európskych i zaoceánskych divadiel. Budúci rok oslávi naša prvá scéna sté výročie založenia. A Oskar Nedbal bol nielen kráľom violy, svetovým dirigentom a talentovaným skladateľom, ale aj prvým riaditeľom SND.

„Bolo to šťastné stretnutie mojich myšlienok a nálad s libretistovými. Taká spolupráca je ako manželstvo, ktoré bez harmónie a obojstranného porozumenia musí stroskotať,“ napísal Nedbal o tvorivom súznení s autorom libreta Leom Steinom. Bola to vraj radostná práca, na zhudobnenie predlohy mu stačil týždeň. A netrvalo dlho, mnohé z piesní sa stali hitmi.

„Poľská krv má jednoduchý, ale rafinovaný ľúbostný príbeh a zároveň potrebnú dávku humoru a komiky. Brilantná je aj hudobná charakteristika postáv,“ pripomína zopár atribútov kvality dramaturg Pavol Smolík. „Doteraz som na javisku buď umierala, alebo trpela. Konečne som si mohla zahrať riadnu erdegbabu,“ hovorí predstaviteľka Heleny Katarína Juhásová-Štúrová. „Opereta vôbec nie je ľahký žáner, vyžaduje si nielen spev, ale aj tanec, herectvo a šarm,“ dodáva Tomáš Juhás, ktorý stelesnil postavu grófa Boleslawa Baranského.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Poľská krv