Antigona ako prvá rebelka európskej drámy

Hrdinka Sofoklovej Antigony sa nezastaví pred ničím, ani pred hroziacim trestom smrti.

14.04.2018 07:00
web antigona  Kristian Kozmenko  Strazca... Foto:
Kristián Kozmenko (Strážca), Monika Potokárová (Antigona), Ivan Černý (Strážca) v tragédii Antigona, ktorú cez víkend v premiére uvádza SND.
debata (1)

Z viac ako 120 tragédií, ktoré napísal Sofokles, sa zachovalo iba sedem. Antigona je z nich pravdepodobne najstaršia (442 pred n. l.). „Je obdivuhodné, ako v nej dokázal plasticky stvárniť hlboké portréty dvoch mladých žien – sestier, Antigony a Ismény. Predstavujú dva zásadne rozdielne póly a charaktery, cez ktoré si dotvárame obraz nielen ich privátnych temperamentov, ale aj ich životné, užšie občianske postoje. Príbeh o ilegálnom pochovaní či nepochovaní brata označeného ako nepriateľa štátu, zásadný spor Antigony s vládcom Kreónom, vzrušuje dodnes,“ uvádza Činohra SND, kde má Antigona premiéru v sobotu a nedeľu.

Príbehu antickej tragédie dal režisér Ondrej Spišák podobu súčasnej rodinnej drámy, kombinovanej s politickým trilerom. Na scéne Františka Liptáka a v kostýmoch Kataríny Hollej hrá Antigonu Monika Potokárová, jej váhajúcu sestru Isménu Dominika Kavaschová a vládcu Kreona Ján Koleník. Premostením k súčasnosti sú piesne Katarzie, ktorá sa o hudbu postarala spolu s Jonatánom Pastirčákom.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Ján Koleník #Ondrej Spišák #Monika Potokárová #Antigona