Rodinný parlament? Vtipný sociálny experiment

Splním ti, čo budeš chcieť, ale musíš ma podporiť vo voľbách! Nejde o dialóg zo zákulisia politiky, s volebnými hlasmi možno kupčiť aj v celkom obyčajnej rodine. Ak sa rozhodne, že chod domácnosti podriadi pravidlám parlamentnej demokracie - ako v hre Cristiny Clemente Rodinný parlament. Komédiu katalánskej dramatičky a scenáristky v sobotu uvádza v slovenskej premiére trnavské Divadlo Jána Palárika.

21.04.2018 12:00
Rodinný parlament Foto:
Tatiana Kulíšková (matka), Vladimír Jedľovský (otec), Martin Kochan (syn) a Petra Blesáková (dcéra) v komédii Rodinný parlament.
debata (1)

S dospelými ratolesťami sa rodičia uznesú, že o všetkom budú rozhodovať spoločne. Väčšinou hlasov treba riešiť problémy ako – aké spotrebiče nakúpiť, čo prednostne vybaviť, do čoho investovať. Aj k banalitám ako upratovanie je potrebné uznesenie. V snahe presadiť svoje sa dostávajú k slovu aj zákulisné machinácie. Navyše predsedom „rodinného parlamentu“ môže byť len jeden. Ako sa udržať pri moci, keď vládnuť by chcel každý. A možno vyhrať voľby atraktívnejším programom? Kto napokon z tohto sociálneho experimentu vyjde ako víťaz?

„Inteligentná komédia ma zaujala predovšetkým kombináciou fungovania bežnej rodiny v spojení s jazykom, ktorý poznáme k televíznych správ z parlamentu a verejnej sféry. To spojenie je absurdným až komickým prvkom,“ hovorí režisér Juraj Bielik. „Okrem toho, že hra rozpráva o súčasnej kríze demokracie, je aj o kríze rodiny, o vzťahoch v nej aj medzi generáciami. Autorka inšpirovaná tvorivým kurzom, ktorý absolvovala s mladými študentmi, tvrdí, že vtedy pochopila, že skúsenosti medzi generáciami sú vlastne neprenosné. A každá generácia je odkázaná opakovať chyby tej predchádzajúcej,“ pokračuje v rozprávaní pre Pravdu režisér.

Do rodiny, pokúšajúcej sa fungovať ako štát, privedie dcéra svojho priateľa. Jeho príchod postupne viac a viac zasahuje do bežného chodu domácnosti. V čí prospech? Pri získavaní hlasov sú členovia „rodinného parlamentu“ nesmierne kreatívni. Ako argumenty neraz používajú rôzne benefity, dokonca občas aj priamo peniaze. Kde sa dvaja bijú, víťazí tretí, tvrdí stará ľudová múdrosť. Pointa inscenácie napriek tomu prekvapí.

„Sú dni a obdobia, keď do našich životov zasahuje politika o niečo viac a intenzívnejšie. A možno až vtedy si uvedomujeme, ako veľmi je ňou naša existencia podmienená. Život našej rodiny je politikou doslova presiaknutý. Snažia sa správať transparentne a liberálne, no napokon sa všetko skončí inak, ako si predstavovali. Keď sme pre hru Rodinný parlament rozhodli pred rokom, nemohli sme tušiť, že zaujímavý a vtipný príbeh bude až taký mimoriadne aktuálny,“ dodáva Juraj Bielik.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Trnava #Divadlo Jána Palárika #Rodinný parlament #Juraj Bielik