Národné znova zaťalo sekeru

Slovenské národné divadlo dosiahlo k 31. decembru 2017 záporný hospodársky výsledok vo výške 691 800 eur.

26.04.2018 14:00
slovenske narodne divadlo, snd, Foto: ,
Aj nová budova SND, ktorá sa stavala viac ako dvadsať rokov, si vyžaduje finančné prostriedky na opravy.
debata (9)

Píše sa v Správe o činnosti a hospodárení našej prvej scény za uplynulý rok. Faktormi, ktoré mali na negatívny výsledok závažný vplyv, uvádza najmä nárast osobných nákladov. „Chceli sme dokázať, samozrejme, pozitívnejší hospodársky výsledok, ale doba je taká, že rôzne náklady, dane, poplatky, materiály sú stále drahšie a drahšie. Aby sme pri tom zachovali úroveň SND, vynaložili sme viacej finančných prostriedkov,“ hovorí generálny riaditeľ SND Marián Chudovský.

Z ministerstva kultúry získala naša erbová divadelná inštitúcia minulý rok bežný transfer 17 158 160 eur, k tomu kapitálový transfer vo výške 440 000 eur. Tržby, plus sponzori a reklama SND vyniesli 3 236 995 eur (v porovnaní s predchádzajúcim rokom „zarobilo“ o takmer 88 300 eur viac). „Keď je pri celkovom rozpočte 24 414 684 eur strata 691 800 eur, nepovažujem to za takú veľkú tragédiu. Budeme sa snažiť s tým nejakým spôsobom vyrovnať, získať viacej reklamných partnerov a sponzorov, diskutovať s naším zriaďovateľom ministerstvom kultúry, ale naša pozícia je v tejto situácii veľmi oslabená,“ pokračuje v rozhovore pre Pravdu generálny riaditeľ SND.

„Ministerka kultúry Ľubica Laššáková na základe prvotných informácií o nakladaní s pridelenými finančnými prostriedkami v Slovenskom národnom divadle poverí príslušné interné orgány ministerstva vykonaním auditu a kontroly nakladania so zvereným majetkom a finančnými prostriedkami a požiada o kontrolu ministerstva financií a NKÚ. Až po záveroch kontroly rozhodne MK SR o ďalšom postupe,“ odpovedala nášmu denníku riaditeľka komunikačného odboru ministerstva kultúry Janka Burdová na otázku, ako bude na nepriaznivý výsledok reagovať zriaďovateľ SND.

O kvalite predstavení výrečne hovoria prestížne divadelné ocenenia DOSKY 2017. Tvorbu SND ocenili divadelní kritici, publicisti a teoretici dovedna siedmimi, z toho päť získala inscenácia opery Arsilda. Projekt vznikol v koprodukcii s Grand Theatre de Luxembourg, Opéra Royal de Versailles či Opéra de Lille. Práve medzinárodné koprodukcie sú cestou, ako sa o náklady podeliť s inými scénami. Ak sa k tomu pridá plné hľadisko, čo viac si želať.

Možno si položiť otázku, prečo nezvýšiť ceny vstupeniek? „Ich výška je nastavená na naše publikum. Nepovažujem za nízku sumu 35 eur na premiéru opery, 30 eur na premiéru baletu a 17 eur na premiéru činohry. Reťazovou reakciou na zvýšenie vstupného by bolo, že by nám odišli diváci a naše predstavenia by neboli také naplnené, ako sú,“ vysvetľuje Marián Chudovský.

Nie je to prvý raz, čo SND „zaťalo sekeru“. Už v roku 2015 bolo v mínuse 656 857 eur. „Treba sa prikrývať takou perinou, na akú máme, možno niekde ubrať a sústrediť sa na tú základnú činnosť, ktorú od SND očakávame,“ komentoval vtedy pre Pravdu negatívny výsledok hospodárenia minister kultúry Marek Maďarič. V ďalšom roku dosiahlo „národné“ dôslednou racionalizáciou v oblasti nákladov a zvýšením výnosov z vlastnej činnosti kladný hospodársky výsledok takmer 20-tisíc eur. Aj tento rok bude teda nevyhnutné znova si „utiahnuť opasok“.

„Nepochybujem, že v rámci organizácií v pôsobnosti ministerstva kultúry máme najvyšší príspevok. Aj tak je to stále nepostačujúce, aby sme si udržali akú-takú úroveň v rámci medzinárodnej konkurencie. Aby sme boli kompatibilní či už len s Národným divadlom v Prahe, alebo inými porovnateľnými scénami v Európe, čo je naša povinnosť. Prostriedky na kultúru nie sú také, aké by mali byť – a teraz nehovorím len o SND, ale celkovo,“ dodáva generálny riaditeľ SND.

Sponzori sa do kultúry nehrnú, ich príspevky sú iba kvapky strácajúce sa v mori. O tzv. sponzorskom zákone sa hovorí už dve desaťročia. Zatiaľ si ho dokázal „vybojovať“ len šport.

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Marián Chudovský #hospodársky výsledok