Oslávte Sviatok práce v Novej Cvernovke. S Oľhovou aj kapelou Saténové ruky

Objavovať, zabávať sa, ale aj klásť zvedavé otázky. Aj tieto alternatívy odporúčajú malým aj veľkým návštevníkom organizátori mestského festivalu 1. máj - Deň otvorených ateliérov v Novej Cvernovke.

30.04.2018 16:00
Nová cvernovka Foto: ,
Ako žije Nová Cvernovka na novej adrese, napovie Deň otvorených ateliérov.
debata

Ambíciou mladých kreatívcov, ktorí sa už v zrekonštruovaných priestoroch bývalej chemickej priemyslovky na Račianskej ulici udomácnili, je stať sa významným kultúrnym uzlom na mape Bratislavy.

„Prvý máj je symbolicky prepojený so Sviatkom práce, preto tento deň pracovného pokoja ateliéry oslávia prezentáciou svojich prác,“ uviedla produkčná festivalu Paula Poštolková. Témou 8. ročníka podujatia, ktoré začalo úspešne písať svoju históriu už v bývalej bratislavskej Cvernovke, je práve práca.

Desiatky dizajnérov, maliarov, fotografov, architektov či filmárov otvoria dvere do svojich ateliérov, aby počas celého dňa ukázali, kam sa za rok posunula ich tvorba. Vstúpiť možno aj do remeselných dielní a hudobných skúšobní. Všetky vekové kategórie sa však môžu aj stavať na hlavu v rámci hravej jogy či rozhýbať svoju telesnú schránku na tanečnom workshope v telocvični. EDUdrama pripravila interaktívne hry Za siedmimi horami a Gréta najmä pre malých, rozosmiať a očariť ich príde aj Bábkové divadlo Morgonrock z Bytče a pobaví ich aj pásmo animovaných filmov.

Zimný prístav a obuvnícke závody v Partizánskom sú dokumenty z cyklu Budujeme Slovensko, ktorými obohatia festivalový program filmári. Dokumentárnym filmom pripomenú aj cestu, ako sa menila škola na kultúrne centrum. Boris Németh, Marek Jančúch a Ján Viazanička nadpísali výstavu svojich fotografií názvom Slovensko naše. Kocky sú hodené bude zas výstava, prezentujúca rôzne podoby vizuálneho umenia. Na komentovanú prehliadku vzorového bytu pozýva Housing First. Titul Šaty robia človeka. Kto robí šaty? napovedá tému diskusie o práci v módnom priemysle, zameranú na jeho sociálne a ekologické rozmery.

Textom z diel Ivana Kadlečíka vdýchnu život Jana Oľhová, Richard Stanke a Peter Šimun v programe Čau o piatej. A chýbať nebude ani hudba, koncertovať budú Tusté Baletky zo Senice, Saténové ruky, Koala Voice i Duhan. Vstupné na všetky programy je symbolické – jedno euro.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #1. máj #Cvernovka #Deň otvorených ateliérov v Novej Cvernovke