Monológy na doma sú aj o našom vnútornom svete

Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici uviedlo v slovenskej premiére tri hry súčasnej nemeckej autorky Ingrid Lausund Monológy na doma.

08.05.2018 19:00
Martin Frank Foto:
Martin Frank v Monológu Posteľ.
debata

Ženskú autorku režírovala žena – Monika Tatarková túto prácu poňala globálne, ale aj čisto individualisticky. Diela Ingrid Lausund sa hrajú so zákutiami nášho najtajnejšieho vnútra a otvárajú veľmi chúlostivé témy. Posteľ, Čajník a Doplnky sú názvy troch menších hereckých monodrám, zoskupených pod jeden názov. Hru pôvodne tvorí dvanásť monológov, ktoré vypovedajú o tom, v akom stave sa dnes nachádza spoločnosť a aký význam prisudzujeme pojmu “domov”.Autorka zachytáva súčasné problémy bežného života a vplyvu konzumnej, multikultúrnej a globalizovanej spoločnosti na človeka.

Cigareta a rozvod to nevyrieši

Monológy na doma sú rozprávania dvoch pohlaví, v troch poviedkach s tisícom námetov. Vo všetkých sa nám otvára nahliadnutie za dvere či dokonca do spálne bytu, kde žije jedna žena, jeden muž a v treťom rozprávaní opäť jedna žena. Vedú monológy, ktoré všestranne zaznamenávajú náš vzťah k problémom súčasného sveta a to nielen tému prisťahovalectva a schopnosti či skôr neschopnosti cudzincov etablovať sa v nových životných podmienkach.

Režisérka aj autorka sa spoločne pýtajú ako a či je to vôbec možné. Divák dostáva odpoveď v podobe monológu mladej nemeckej ženy, bezdetnej, ktorá ponúkne cigaretu svojej “slúžke” tureckej, rozvedenej, prisťahovalkyni, ktorá sa bojí o deti. Ale jedna cigareta a jeden rozvod matky troch detí to nevyrieši. Autorka sa neplazí po povrchu, vlastne sa neplazí vôbec. Hlboko sa vnára do problémov súčasného sveta, aj ústami mladého muža, syna znásilnenej ženy, ktorý sa pokúša nájsť životnú rovnováhu, Jeho azylom je posteľ, v ktorej sa nedá vystrieť,

Neľahké otázky

Ingrid Lausund je dramatička, scenáristka a režisérka, v súčasnosti patrí medzi najuvádzanejšie autorky v nemecky hovoriacej oblasti. Snaží sa zachytiť spoločenskú neschopnosť bojovať proti naučeným svetonázorom, mediálnemu tlaku, vyhraneným a čierno-bielym hodnoteniam.

Napriek tomu, že príbehy pochádzajú z nemeckého prostredia, presne zrkadlia aj našu slovenskú skutočnosť a hľadajú odpovede na otázky: Čo je pomyselnou hranicou medzi priestorom verejným a súkromným? Aké sú hranice vlastnej slobody a kde je miera tolerancie akú máme vo svojich životoch viesť? Kto udáva hodnoty, ktorými sa máme riadiť…?

Tieto neľahké otázky s nadhľadom, divadelnou pestrosťou, neobchádzajúc humor, rieši tím divadelnej banskobystrickej pospolitosti – preklad Zuzana Guldanová, výprava Hana Kollárová a.h., dramaturgia Petra Kovalčíková a.h., hudba Matúš Mayer a.h., choreografia Janette Fáberová a.h. hrajú Eva Dočolomanská, Martin Frank, Mária Šamajová.. Prvá repríza bude v stredu 9. mája o 19.00 hod. v Bábkovom divadle na Rázcestí v Banskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bábkové divadlo na Rázcestí