Dubčekova jar nie je životopis, ale vizuálna báseň

"Nebude to žurnalistická alebo biografická záležitosť, ale vizuálna scénická báseň," hovorí Milan Sládek.

04.06.2018 09:32
Milan Sládek Foto: ,
Milan Sládek.
debata (3)

Svetoznámy mím, dramatický autor, režisér, scénograf, divadelný riaditeľ, pedagóg aj maliar a tvorca masiek, ktorý finišuje práce na inscenácii Dubčekova jar. V premiére ju uvedie Štátna opera Banská Bystrica v piatok 8. júna.

„Asi pred dvoma rokmi som začal myslieť na to, že sa blíži moja osemdesiatka. Preberal som svoj život, v ktorom bola pre mňa prelomovou záležitosťou emigrácia. Aj všetko, čo som v roku 1968 zažil. Prvých sedem mesiacov, keď sme boli nadšení Dubčekovými rozhodnutiami, ktoré neostali len v polohe zbožných želaní. Zrušenie cenzúry, prepustenie politických väzňov, cirkev smela znova existovať… Tak vznikol projekt Dubčekova jar,“ pokračuje v rozhovore pre Pravdu.

Do umeleckého jazyka sa rozhodol pretlmočiť vlastné impresie z rozličných etáp Dubčekovho života. Pripomínal si prejavy hlavného aktéra prevratných udalostí, ktoré si v roku 1968 nenechával ujsť. Znovu si pozrel filmové dokumenty prevratných čias. Naštudoval si dobovú tlač. Viackrát sa zhováral so synmi Alexandra Dubčeka, debatoval aj s historikom Ivanom Laluhom.

Výsledok? Prostriedkami pantomímy a tanca prinesie inscenácia Milana Sládka Dubčekova jar svedectvo o nebezpečenstve totalitných režimov aj o sile jednotlivca, ktorý sa dokáže postaviť zlu aj za cenu straty osobnej slobody i spoločenského opovrhnutia. Podobenstvom o živote Alexandra Dubčeka a jeho dobe chce osloviť aj mladé publikum, pre ktoré je medzinárodne uznávaný slovenský politik už len sotva známym menom. Ale nielen preto korení projekt, na ktorom spolupracoval so skladateľom Jozefom Vlkom a kostýmovou výtvarníčkou Miriam Horňákovou, aj humorom.

Kto by sa chcel ešte pred premiérou dozvedieť viac o inscenácii, jej príprave či režisérových spomienkach na hrdinu predstavenia aj zlomové obdobie jeho života, môže už v stredu zájsť na besedu s Milanom Sládkom. Začne sa o 16. h v priestoroch Hudobného átria na Lazovskej 9 v Banskej Bystrici.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Milan Sládek #Dubčekova jar