České hviezdy na Bratislavskom hrade

Priaznivci Shakespeara sa už teraz môžu tešiť na leto v Bratislave. Na Bratislavskom hrade sa už po 18-krát budú konať Letné shakespearovské slávnosti.

10.06.2018 16:00
DNA, inscenácia, Bolek Polívka Foto:
Bolek Polívka sa takisto predvedie na Letných shakespearovských slávnostiach.
debata (1)

Tentoraz sú na programe tri inscenácie. Festival sa 4. júla začne pražským naštudovaním hry Hamlet. Slovenský režisér Michal Vajdička obsadil do hlavných postáv Jaroslava Plesla (Hamlet) a Hynka Čermáka (Claudius a Duch). Pripomeňme, že kráľov syn sa nedokáže zmieriť so smrťou otca a už vôbec nie so svojím strýkom, ktorý sa ožení s jeho matkou. Hamlet je presvedčený, že otcova smrť a svadba strýka s jeho matkou spolu súvisia. Lenže odhalenie krivdy nie je to najťažšie… Hynek Čermák na margo tragédie povedal: „Prekvapuje ma, aký je Shakespearov text Hamlet mnohovrstevnatý, viacznačný a fascinuje ma spôsob, akým titulnú rolu naskúšal Jarda Plesl s režisérom Michalom Vajdičkom. Obaja idú smerom, ktorý by som nečakal a ktorý ma zaujíma.“ Hamleta v Bratislave môžete vidieť až do 8. júla.

Druhým českým predstavením, ktorú na Hrade možno vidieť 10. a 11. júla, budú Veselé paničky windsorské. Do dramaturgie bratislavského festivalu sa inscenáciu, kde Falstaffa hrá Bolek Polívka a postavu Pažoutovej Simona Stašová, podarilo získať po piatich rokoch. Traduje sa, že komédiu si od Shakespeara objednala samotná kráľovná Alžbeta, pretože ju v hre Henrich IV. nadchla postava rytiera Falstaffa. Kráľovná vraj Falstaffa chcela vidieť zamilovaného a Shakespeare sa jej snažil vyhovieť, takže hru napísal za 14 dní.

Treťou, tentoraz slovenskou inscenáciou, bude vlani odpremiérovaná Komédia omylov. Na programe je od 14. do 26. júla. Frašku o dvoch súrodeneckých dvojiciach – identických dvojčatách – režíruje Roman Polák. Hra je rýchla a zábavná, je v nej veľa protikladov a paradoxov a tiež brilantná úvaha o vzťahoch muža a ženy a o význame ich lásky a úcty. Najmä dialógy pána a sluhu sú priam lekciami, ako by mohla vyzerať moderná cirkusová klauniáda. Roman Polák sa inšpiroval érou nemého filmu – čiernobielu scénu a kostýmy podčiarkne živý klavirista, ktorý svojou hudbou bude miestami manipulovať aj s činnosťou postáv na javisku. V hlavných postavách uvidíte Roba Rotha a Martina Šalachu, v ďalších rolách Jána Kožucha, Alenu Pajtinkovú, Dominiku Žiaranovú, Juraja Hrčku, Jána Jackuliaka, Jakuba Rybárika, Moniku Potokárovú, Tomáša Stopasa a Róberta Mankoveckého.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Letné shakespearovské slávnosti