Satira na Hitlera odkrýva mechanizmy vzniku fašizmu

Čo keby Hitler v roku 1945 nespáchal samovraždu, ale len zaspal? A čo keby sa zhodou záhadných okolností zobudil v súčasnom Berlíne? Ako by sa asi tváril a našiel by v dnešnom svete spojencov a podporovateľov?

15.06.2018 14:00
A je tu zas Foto:
Hosťujúci Jaroslav Kyseľ (Hitler) v mrazivej satire A je tu zas, ktorú premiéruje Mestské divadlo Žilina.
debata (1)

To sú otázky, od ktorých odvíja príbeh svojho románu A je tu zas nemecký spisovateľ Timur Vermes. Znepokojujúcou satirou okamžite dobyl najvyššie priečky literárnych rebríčkov. A čitateľsky atraktívny bestseller hneď aj preložili do takmer dvoch desiatok jazykov. Jeho dramatizácia ožije na javisku Mestského divadla v Žiline, ktoré ho v sobotu uvedie v premiére.

„Mám veľmi rád nápadité satiry. Knižku som čítal hneď po jej vydaní v českom preklade a hovoril som si, že je to výborná látka pre divadlo. Ukazuje sa, že si to myslí veľa európskych divadelníkov,“ hovorí režisér Filip Nuckolls. Priznáva, že rovnomennú filmovú komédiu nevidel. Aspoň nie celú. Nechcel, aby jeho prácu ovplyvnila.

„Timur Vermes – pôvodnou profesiou ghostwriter – priam geniálne absorboval komplexnosť národného socializmu a Adolfa Hitlera. Napísal mimoriadne zábavný román, na ktorého krátkom priestore odkrýva všetky mechanizmy vzniku tejto ideológie. Aj to, ako v súčasnej dobe dokážu totalitné strany manipulovať s verejnou mienkou. Ferdinand Peroutka spomínal na to, že keď sa na začiatku tridsiatych rokov Hitler dostal k moci, pripadal im veľmi komický a smiali sa mu. Potom však ľudí smiech prešiel. Podobne sa snažíme vybudovať aj našu inscenáciu,“ pokračuje hosťujúci režisér v rozhovore pre Pravdu.

Náhodného trafikanta šokuje verná podoba s führerom. Myslí si, že ide o čudáka, ktorý rolu veľkého vodcu tretej ríše len mimoriadne presvedčivo hrá. Zacíti však skvelú príležitosť ako svoj objav speňažiť, tak sa spojí s televíznym manažérom. Z Hitlera, ktorého pokročilé technológie spočiatku uvádzajú do rozpakov, sa postupne stáva superstar televíznych show a mediálna hviezda sociálnych sietí. Ľudia sa skvele zabávajú, keďže ho považujú za vtipného imitátora a glosátora. Jeho vystúpenia sa nenápadne menia na politický program, ktorého tézy sa priveľmi podobajú myšlienkam súčasných rasistov, xenofóbov a neonacistov. Rozrastajúce sa množstvo fanúšikov je dokonca presvedčených, že za Hitlera nebolo všetko až také zlé.

Dramatizácia Lenky Garajovej sa sústredila na tému mediálneho vzostupu hlavného hrdinu, ostatné motívy vypustila. „Na webových stránkach a sociálnych sieťach môžete trepať hocičo. Máme pocit, že sme šialene slobodní. Koho nezaujímajú argumenty a nie je schopný alebo nechce premýšľať, ľahko podľahne jednoduchým heslám ,veľkých otcov', ktorí jasne ukážu, kadiaľ vedie cesta životom. V Čechách dnes často počujeme, že za komunizmu – aj keď sa nedalo cestovať za hranice – človek držal hubu a krok, mal sa dobre. Demokracia je pre väčšinovú spoločnosť asi príliš náročný koncept,“ vysvetľuje Filip Nuckolls.

Nechcel, aby postava Hitlera ostala len v polohe karikatúry. „Na záznamoch ho vidíme len ako rečníka, ktorý niekde buráca, alebo sa prechádza po meste. Snažíme sa ho však objaviť ako človeka, ktorý sa dostáva do bežných situácií. Aby to bola komplexná postava,“ dodáva režisér. Kto by mal navyše záujem porovnať divadelnú adaptáciu mrazivej satiry s jej komediálnou filmovou podobou, má v piatok večer príležitosť. Film vysiela Dvojka v piatok o 22. hodine.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Adolf Hitler #A je tu zas #Mestské divadlo Žilina