Lord Norton a sluha James po rokoch. A inak

Videli ste už zblízka jastrabie oko monitorujúce, či tenisová loptička dopadla do dvorca, alebo za čiaru? Môže vyzerať trebárs ako vypchatý bažant visiaci na udici.

19.06.2018 11:50
debata (2)
Ľuboš Kostelný a Jozef Vajda v komédii Lord... Foto: Alexander Klinko/General Design
Ľuboš Kostelný a Jozef Vajda Ľuboš Kostelný a Jozef Vajda v komédii Lord Norton & sluha James (po dvadsiatich rokoch).

Taký výzor dostal elektronický systém vo fantázii tvorcov komédie Lord Norton & sluha James (po dvadsiatich rokoch). „Všetci v škole sme vedeli naspamäť celé pasáže. Doma sme mali nahrávky na kazetách a v nedeľu, keď sa varil sviatočný obed, vždy to bolo pustené. V menších mestách to bol absolútny hit,“ spomína na legendárne predstavenie Ľuboš Kostelný. V komédii, ktorá má v utorok premiéru v bratislavskom Štúdiu L+S, si zahrá skrachovaného senilného lorda on.

„Rimejky sú odvážne, ale myslím si, že dnes už neplatí to, čo pred dvadsiatimi rokmi, preto sme sa pokúsili urobiť to trochu inak,“ pridáva Jozef Vajda, ktorý mu bude sekundovať v úlohe verného dobráckeho sluhu.

„Nebol som presvedčený, že by sa mala komédia znova vyťahovať, ale keď som si nový text Jána Snopka prečítal, povedal som si – prečo nie. Je v ňom priestor na improvizáciu, v ktorej sú obaja herci dobrí,“ hovorí režisér Michal Vajdička. Hneď na začiatku rozdal karty naopak. Pôvodný plán totiž rátal s obsadením v opačnom garde. „Otvorili sme tak nostalgickú líniu príbehu, ktorý už nie je len smiešno-vtipný. Takto sa mi zdá oveľa melancholickejší a dojímavejší,“ pokračuje režisér v rozprávaní pre Pravdu.

Čo sa teda zmenilo? V službách lorda Nortona v priebehu dvoch desaťročí James zostarol. Keby len to! Skončil dokonca v psychiatrickom ústave. Ale nechce sa zmieriť s tým, že lord Norton sa medzičasom pominul. Nového parťáka nájde v ošetrovateľovi, ktorý je kvôli svojmu pacientovi ochotný urobiť čokoľvek. Aj hrať jeho bývalého svojrázneho pána. „Príbeh je posunutý v tom, že v podstate týraného sluhu hrá herec staršej generácie. A rozmary mladého lorda Nortona sú aj takými výčitkami, ale to je metapríbeh, ktorý sme potrebovali na to, aby nás skúšanie bavilo. Nie je však nevyhnutné, aby si to divák uvedomoval,“ vysvetľuje Michal Vajdička.

Fantázia chovanca psychiatrického ústavu a jeho ošetrovateľa je bezbrehá. Jednoduché rekvizity používajú na vytvorenie najrozmanitejších situácií. Text predlohy sa dá stále aktualizovať, posúvať, spoločne hľadali a stále hľadajú nové a nové gagy. „Tie základné určil autor, ale ponúkajú možnosť ich otvárať a improvizovať. Snažili sa vytvoriť nové figúry, nový hrací plán, nové situácie, jednoducho dať kedysi mimoriadne populárnemu predstaveniu novú formu,“ hovorí režisér. A reakcie publika prinášajú obom hercom zaujímavé nové podnety, ktoré s chuťou rozvíjajú ďalej.

Pôvodnému Lordovi Nortonovi a sluhovi Jamesovi, v ktorom excelovali Marián Zednikovič a Stano Dančiak, tlieskalo pred rokmi nielen publikum v Štúdiu L+S, ale všade, kam prišli. Jeho televíznu podobu jedni vychvaľovali, iní hanili. „Forma inscenácie Lord Norton & sluha James (po dvadsiatich rokoch) je iná. Niekto to prijme, niekto sa s tým nebude vedieť zmieriť. Uvidí sa, do akej miery skalní fanúšikovia opustia svoje spomienky,“ dodáva Michal Vajdička.

Tak ako kedysi, aj teraz bude lord so svojím sluhom brázdiť mestá i mestečká celého Slovenska. Už 4. júla ich možno stretnúť v barokovom kaštieli Gbeľany pri Žiline.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Štúdio L+S #predstavenie #Ľuboš Kostelný #Jozef Vajda