Pyšná princezná rozospieva Rozprávkové námestie

Verklikár v dobovom kostýme roztočí mechanický jukebox a z flašinetu sa ozvú melódie, ktorými kedysi jeho predchodcovia zabávali okoloidúcich na námestiach a jarmokoch.

15.08.2018 14:54
Rudnayovo námestie v Bratislave premenia... Foto:
Rudnayovo námestie v Bratislave premenia slovenskí divadelníci na kráľovstvo detskej fantázie
debata

Pridajú sa žongléri na vysokých chodúľoch s akrobatickými kúskami aj dvojica klaunov so sebavedomým názvom Cirkus – kus, ktorá bude malých aj veľkých zabávať nielen čarovaním s bublikufmi. Časť bratislavského Starého Mesta sa zmení na Rozprávkové námestie. V priestoroch Rudnayovho a Rybničného námestia a časti Panskej ulice čaká od stredajšieho popoludnia atraktívne menu pre malých aj veľkých. Okoloidúcim ho budú slovenské divadlá servírovať každú stredu až do konca mesiaca.

Obyčajný Max má neobyčajnú fantáziu. A mačku. S malých figliarom a množstvom vecí, ktoré sa zmestia do jediného červeného vozíka, možno zažiť skutočnú Divočinu. Do centra hlavného mesta ho privezie banskobystrické divadlo Odivo, ktoré sa sústreďuje na vytváranie nápaditých bábkových projektov pre deti i dospelých.

Plnoleté publikum už očarilo divadelné zoskupenie vystúpeniami na zahraničných festivaloch, z Poľska a Bulharska si dokonca priviezlo medzinárodné ocenenia. Pri tvorbe Divočiny sa mladí divadelníci inšpirovali predlohou populárneho amerického autora detských kníh a ilustrátora Mauricea Sendaka. Príbehy malého výmyselníka na Rudnayovom námestí dotvorí aj živá hudba. Prvé predstavenie z cyklu Rozprávky pri Dóme sa začne v stredu o 17.30 hod.

Hoci tetka Betka býva na konci rozkopanej ulice v dome číslo 13, žiadna pohroma ju ešte neprepadla. V jej záhrade rastú tie najkrajšie kvety, ale ujo poštár jej nosí hromady telegramov od nešťastných rodičov. Bol medzi nimi aj jeden od utrápených rodičov, ktorí sa sťažujú na svojho neposedného syna Samka. Milí dospeláci, máte podobné starosti?

Pozrite si predstavenie bratislavského Teátra Neline a máte po trampotách. Tetka Betka-vševedka už totiž svojimi mravoučnými príbehmi „vyliečila“ onakvejších nespratníkov. Dušou divadelného súboru je herečka, scenáristka a režisérka Nela Dušová, ktorá putuje po cestách-necestách doma aj v zahraničí a snaží sa pobaviť najmä detské duše. S rozprávkou Postrach Samko! doputuje na Rudnayovo námestie na budúcu stredu.

Komédiu o namyslenej a tvrdohlavej princeznej Krasomile, ktorá neposlúcha ani svojho kráľovského otca a odmieta pytačov z celého sveta, pozná vari každý. Veď pred viac ako polstoročím Bořivojom Zemanom sfilmovaná verzia rozprávkovej klasiky s Alenou Vránovou a Vladimírom Rážom v hlavných úlohách neodmysliteľne patrí k stáliciam vianočných programov českých i slovenských televíznych staníc. Dôverne známy príbeh vyprovokoval aj súbor prešovského Divadla Portál.

Jeho členovia sa s nemalou dávkou humoru prezývajú „komorné divadlo bez opony“. Ide o profesionálny neštátny divadelný súbor, ktorého ambíciou je tešiť svojimi predstaveniami a výmyslami malých aj veľkých divákov. V podaní Divadla Portál sa dôverne známa Pyšná princezná zmenila na veselé rozprávanie s pesničkami, v ktorom múdry a vynaliezavý kráľ odvážnym plánom získa srdce hrdej a nafúkanej kráľovskej dcéry. Cyklus Rozprávky pri Dóme uvedie inscenáciu 29. augusta vo zvyčajnom čase – o 17.30 hod.

Čarovnú atmosféru Rozprávkového námestia v historickom centre bratislavského Starého Mesta vizuálne dotvoril svojimi objektmi scénograf a výtvarník František Lipták. Vlastnými kresbami na chodníky môžu obohatiť výtvarnú podobu pôvabných zákutí aj malí návštevníci. A možno sa tam objaví aj lietajúca ryba.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #deti #festival #predstavenie #rozprávka