Pod dominantou Banskej Bystrice rozložili divadelníci šapitó

Brilantné, magické a démonické. Minimum týchto vlastností má mať dobré divadlo. Dvadsiaty prvý ročník medzinárodného festivalu Bábkarská Bystrica sľubuje všetky tieto alternatívy a ešte omnoho viac. Potrvá od 5. októbra do 9. októbra a prinesie na svoju scénu domáce aj zahraničné divadlá.

24.09.2018 11:39
Bábkarská Bystrica Foto:
V úvodnom festivalovom predstavení O psíčkovi a mačičke hrali deti ZUŠ Modrý Kameň.
debata

Úvod festivalu s primeraným názvom Prológ potrvá do konca septembra a jeho obsahom je najmä divadlo a tanec. Pod Pamätníkom SNP v Banskej Bystrici vyrástol krásny divadelný stan, šapitó, v ktorom sa budu niektoré predstavenia odohrávať. Vo vnútri „obra“ sprístupnili na úvod festivalu pútavú výstavu hračiek a divadelných bábok, ktoré festivalu zapožičalo Múzeum bábkarských kultúr a hračiek, hrad Modrý Kameň zastrešený Slovenským národným múzeom. Unikátne a očarujúce domáce divadlá sa tak stali na malú chvíľu putovnými, aby rozjasnili nielen detské tváre. Výstava v šapitó potrvá do konca festivalu 9. októbra.

Potlesk pre psíčka a mačičku

Prvým predstavením festivalu a pôvabným úvodom do Bábkarskej Bystrice bolo predstavenie Josefa Čapka O psíčkovi a mačičke, ktoré s ľahkosťou odohrali deti zo Základnej umeleckej školy v Modrom Kameni. Lepší úvod si organizátori ani nemohli želať ako hromový potlesk malých, detských rúk.

Druhou výstavou festivalu je od 25. septembra výstava v Štátnej vedeckej knižnici v Banskej Bystrici na Lazovnej 21, kde si môžete do 2. novembra 2018 pozrieť prezentáciu divadelných fotiek z festivalov Skupova Plzeň a Bábkarská Bystrica pod názvom Slovenské bábky v Plzni, české bábky v Bystrici.

Prvý a druhý impulz

Program festivalu je rozdelený na tzv. Prvý a druhý impulz, pričom ten prvý je venovaný deťom a druhý dospelým. Predstavenia sa okrem šapitó pod pamätníkom budú odohrávať v Divadle Štúdia tanca, Štátnej opere, Robotníckom dome, samozrejme Bábkovom divadle na Rázcestí a inde. Organizátor festivalu Bábkové divadlo na Rázcestí v Banskej Bystrici týmto podujatím posiela impulzy doslova do celého sveta, aby oslávilo sviatok, ktorý patrí všetkým a nazvime ho Deň divadla. O tomto zameraní informuje aj stojan pred šapitó na ktorom si môžete detailne prečítať históriu bábkových divadiel nielen v Čechách.

Bábky sa teda dali do pohybu. Nech ich na tejto dvojtýždňovej ceste sprevádza úspech a zaujatie publika, porozumenie kolegov s ktorými sa pri takomto významnom festivale určite stretnú a veľa, veľa divadelnej radosti a tvorivosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #šapitó #Bábkarska Bystrica