Kabaretom ku kritickému umeniu

Štrnganie pohárikov a smútočná hudba oživujú v hosťoch poslednej rozlúčky spomienky.

28.09.2018 13:07
Španielsky súbor Markeline privezie poetické... Foto:
Španielsky súbor Markeline privezie poetické Andante.
debata

Opojení vínom sa menia na postavy z príbehu o Anne Kareninovej. Magické triky rozhýbu predstavivosť aj nerozhýbateľné veci a originálnu zábavu na Kare. S kabaretom na motívy Tolstého románu a ruských tradícií pricestuje do Banskej Štiavnice pražská Damúza na 3. ročník Ampliónu.

Medzinárodný festival nového kabaretu a pouličného umenia rozozvučí tento víkend staré banícke mesto, v ktorom sa na desiatich scénach predstaví počas troch dní v 33 programoch takmer stovka kabaretiérov, hercov, hudobníkov a pouličných umelcov z deviatich krajín.

Neskromnou ambíciou Ampliónu je inšpirovať domácich aj cezpoľných návštevníkov sviežim a neokukaným akčným umením ku kritickému mysleniu. A vyvolať najmä u mladých záujem o angažované konanie. „Je to dôležité, lebo ľudia prestali kriticky uvažovať, a preto ľahko uveria najrôznejším konšpiračným teóriám,“ povedal jeden z organizátorov prehliadky Ján Fakla.

Atraktívne kabaretné, hudobné a pouličné prekvapenia osvieži zážitkový retrobus sľubujúci Exkurziu do (ne)slobody či živá galéria karikatúr s mysľou podpichujúcim vtipom. Na svoje si prídu veľkí aj malí. Poetickým divadlom masiek inšpirovaným príbehom mora Andante omámi španielsky súbor Markeline, suchým anglickým humorom pobaví show Three of a Kind belgickej trojice komikov The Primitives, recept politika, ako si udržať moc, naservíruje Posledná husička Kremnického divadla v podzemí, pražský Divadelní spolek Kašpar zas remake slávneho kabaretu Jonáš a tingl-tangl dvojice Suchý+Šlitr.

Víkend v bratislavskom A4 – priestore súčasnej kultúry bude patriť festivalu Ochotníci, ktorý uvedie šesticu toho najlepšieho z ochotníckej scény. Otvorí ho šokujúca autentická inscenácia My deti zo stanice Zoo (Divadelný súbor Slúchadlo – Spišák a děvčata, Nitra) o drogovej scéne v 70. rokoch.

Nové aj večné problémy komunikácie v migráciou rozdelených východoslovenských rodinách nasvieti Cicho, bo skajpujem s dzifku! (Divadlo Kľud, Kladzany). O vyvrcholenie sa postará spájajúci i rozdeľujúci Chodník (Disk, Trnava) o hľadaní súzvuku duší i bolestných rozchodoch.

debata chyba