Bývalý riaditeľ Opery SND píše ministerke kultúry

"Storočnica Slovenského národného divadla je predo dvermi. Nemôžeme si dovoliť riziko improvizácie a neprofesionalizmu." Týmito slovami končí Otvorený list ministerke kultúry Slavomír Jakubek, bývalý riaditeľ Opery SND.

02.10.2018 07:00
snd, slovenske narodne divadlo Foto: ,
Slovenské národné divadlo.
debata (6)

Uvádza, že medzi jeho rozhodnutím odísť z postu šéfa opery a auditom nebola priama súvislosť, ako sa píše v tlačovej správe ministerstva kultúry. Už pred zverejnením výsledkov auditu, prezentovaného 24. septembra na kolégiu generálneho riaditeľa, sa s Vladimírom Antalom dohodol na odchode. Dôvody? „Bolo to napätie a nátlak zo strany odborových predákov a z mojej strany i poznanie, že moje videnie ekonomických problémov i cesty k náprave sa výrazne líši od stanovísk, ktoré prezentovali zástupcovia MK SR.“

„Žiaľ, audit potvrdil naše indície, ignorovanie základov finančného riadenia a kontroly, ale aj ľudské chyby, ktoré dostali našu prvé scénu do kritickej finančnej situácie,“ uviedla ministerka kultúry Ľubica Laššáková v tlačovej správe 25. septembra, informujúcej, že dovtedajší riaditeľ opery Slavomír Jakubek odstúpil z funkcie po prezentácii výsledkov auditu MK SR. Zároveň ocenila jeho „sebareflexiu“. V ten istý večer generálny riaditeľ SND Vladimír Antala vymenoval na post nového riaditeľa Opery SND Rastislava Štúra.

Podľa Jakubeka však audit nepriniesol nič nové, len potvrdil priepasť medzi potrebami erbovej národnej inštitúcie a rozpočtovými možnosťami. „Snaha hľadať príčiny problému v niekoľkých prestížnych medzinárodných projektoch, ktoré Opera SND realizovala, prípadne v režime hosťujúcich operných umelcov, je neadekvátna a nezodpovedá realite,“ píše Jakubek. Spolupráca so zahraničím, ktorú považuje za dobrú investíciu do budúcnosti, už prináša napriek minimálne dimenzovaným aktivitám svoje ovocie. Spomína budúcoročnú prvú spoluprácu s Operou ND Praha, záujem o kooperáciu, ktorý prejavilo Veľké divadlo v Ženeve, operné scény v Janove i Bologni či prestížny haydnovský festival v Rakúsku. Považuje to za cestu „etablovania slovenskej opery vo vyspelom európskom hudobnom a divadelnom kontexte“.

V súvislosti s nedostatočným financovaním SND pripomína aj katastrofálnu situáciu technického vybavenia oboch divadelných budov – nového komplexu SND aj historickej budovy, ktorým hrozí kolaps prevádzky. Podobne zle sú na tom podľa jeho skúseností aj umelecko-dekoračné dielne. „O sekundárne vyvolaných finančných nákladoch, ktoré sú dôsledkom týchto technických problémov, netreba pochybovať,“ píše Jakubek. „Otvoreným listom na jednej strane hájim svoju česť, na druhej však nemenej našu prvú opernú scénu a jej nároky na podmienky existencie, ktoré budú štandardné a zaručia jej skutočný rozvoj a budúcnosť,“ dodáva.

„Aktuálnou témou dňa je v súčasnosti finančná konsolidácia Slovenského národného divadla a jej stabilizácia po turbulentnom období,“ píše sa v stanovisku k Otvorenému listu, ktoré včera Pravde zaslala kancelária ministerky.

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Opera SND #Ministerstvo kultúry #Ľubica Laššáková #Slavomír Jakubek