DOSKY 2018: Najlepšia inscenácia je Americký cisár

Utekali pred hladom, biednym živorením a chorobami. Majetkom celej rodiny platili za to, aby sa aspoň niekto dostal do vysnívaného raja. Ani za oceánom, ktorým sa plavili v podpalubí prepchatých lodí, však migrantov nečakala prechádzka ružovou záhradou.

08.10.2018 00:33
Americký cisár Foto:
Scénickú kompozíciu Americký cisár zvolili kritici, teoretici a publicisti za najlepšiu inscenáciu uplynulej sezóny.
debata (1)

Už na prelome 19. a 20. storočia, keď státisíce húfne opúšťali Halič – vtedy chudobinec rakúsko-uhorského mocnárstva – boli najmä výhodným artiklom pre špekulantov, prevádzačov, agentov a podvodníkov. Reportážnu knihu rakúskeho spisovateľa Martina Pollacka pretavili dramatizátor Michal Ditte a režisérka Iveta Ditte Jurčová na poetické, dojímavé a vizuálne nesmierne pôsobivé predstavenie. A získalo prestížnu cenu DOSKY za najlepšiu inscenáciu sezóny. Výsledky ankety slávnostne vyhlásili včera večer v historickej budove Slovenského národného divadla.

„Podarilo sa nám to, čo sa podarí málokedy – skĺbiť často kontroverzné pohľady na tému migrácie,“ povedala pre Pravdu režisérka Iveta Ditte Jurčová. Nezávislá produkcia, pod ktorú sa podpísalo bratislavské Štúdio 12 a Divadlo Pôtoň Bátovce, zvíťazila v ankete teatrológov a divadelných publicistov nad dvojicou inscenácií Činohry Slovenského národného divadla – získala viac hlasov ako adaptácia Tolstého románu Vojna a mier aj Hauptmannova rodinná dráma Pred západom slnka.

Na postriebrenom štítku DOSKY za réžiu je vyryté meno Júlia Rázusová. Ocenenie jej vyniesla brilantnými dialógmi a nápadmi sršiaca komédia súčasného francúzskeho dramatika Joela Pommerota Znovuzjednotenie Kóreí, ktorú režírovala v Štátnom divadle Košice. „Názov je metaforou aktuálnosti,“ hovorí. Aj keď môže vyvolávať predstavu politicky výbušnej situácie, rozpráva o „výbušných“ situáciách vo vzťahoch medzi susedmi, manželmi, milencami či priateľmi. „Vychádzali sme z efektu motýlích krídel, že medziľudské vzťahy a ich kvalita – to všetko ovplyvňuje aj vzťahy politické a spoločenské,“ vysvetľuje pre Pravdu tridsiatnička, ktorej režijný rukopis vychádza z chuti experimentovať.

Musela si priznať, že má problém a nehľadať chyby inde. Herečka Emma, ktorá drogy a alkohol považovala za jediný spôsob, ako prežiť v šialenej dobe. Tak sa začína hra Duncana Macmillana Ľudia, miesta a veci nitrianskeho Divadla Andreja Bagara. Stvárnenie modelovej postavy ženy, ktorá sa náhle ocitla na odvykačke v liečebni pre drogovo závislých a musí hľadať riešenia ako zlepšiť kvalitu života, vzťahov v rodine, ale aj k blízkym a kolegom, vyniesla Barbore Andreščíkovej DOSKY za najlepší ženský herecký výkon.

Po manželkinej smrti sa pohrával s myšlienkou na samovraždu. Nespáchal ju – kvôli deťom. Na narodeninovej oslave otcovej sedemdesiatky sa šepká, že sa zaľúbil do o pol storočia mladšej dievčiny. Oheň je na streche, dávno dospelých potomkov by mohla pripraviť o veľké dedičstvo. V dráme Pre západom slnka Činohry SND si starnúceho muža rozhodnutého radikálne zmeniť svoj život zahral Martin Huba. „Prvkami konkrétnosti a triezvosti dokáže doslova manipulovať s atmosférou inscenácie, či už v pokojnej hereckej hladine, či v prudkých emočných výbuchoch,“ ocenil jeho výkon v recenzii pre Pravdu teatrológ Karol Mišovic.

Inscenácie Činohry SND si odniesli aj ďalšie tri DOSKY. Dve získala divadelná adaptácia Tolstého románu Vojna a mier – Juraj Kuchárek za najlepšiu scénografiu a Marija Havran za najlepšie kostýmy. V kategórii najlepšia scénická hudba najviac zabodovali Katarzia a Pjoni, ktorí hudobne dotvorili inscenáciu Sofoklovej Antigony.

Divadelné ocenenia sezóny DOSKY 2018

Najlepšia inscenácia sezóny

Martin Pollack, Michal Ditte: Americký cisár, réžia Iveta Ditte Jurčová, Divadlo Pôtoň Bátovce, Štúdio 12 Bratislava

Najlepšia réžia sezóny

Júlia Rázusová, Joel Pommerat: Znovuzjednotenie Kóreí, Štátne divadlo Košice

Najlepší ženský herecký výkon

Barbora Andrešičová za postavu Emmy Duncan Macmillan: Ľudia, miesta a veci DAB Nitra

Najlepší mužský herecký výkon

Martin Huba za postavu Matthiasa Clausena, Gerhart Hauptmann: Pred západom slnka, Činohra SND Bratislava

Najlepšia scénografia

Juraj Kuchárek, L. N. Tolstoj: Vojna a mier, Činohra SND Bratislava

Najlepší kostým

Marija Havran, L. N. Tolstoj: Vojna a mier, Činohra SND Bratislava

Najlepšia scénická hudba

Katarzia a Pjoni, Sofokles: Antigona, Činohra SND Bratislava

Mimoriadny počin (činoherné divadlo)

Monika Potokárová za spevácky výkon Kabaret normalizácia alebo Modlitba pre Martu, Činohra SND Bratislava

Mimoriadny počin (tanečné divadlo)

Andrian Szelle za tanečný výkon Boris Eifman: Za hranicami hriechu/Bratia Karamazovci, Balet SND Bratislava

Mimoriadny počin (operné divadlo)

Jolana Fogašová za postavu Florie Roscy Giacomo Puccini: Tosca, Opera SND Bratislava

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #DOSKY #Americký cisár #Pred západom slnka #Antigona #Vojna a mier