Festival Astorka: Stále sme spolu

Gubernátor, čo zásobuje vládu v Petrohrade falošnými správami o úspešnej revolúcii aj obetiach, ktoré prináša. Vláda ochotne platí a Ivan Chabarovič utešene bohatne. Neprekáža mu, že jeho starnúca žena má milenca - revolucionára, ktorý sa s partiou anarchistov usalašil v gubernii ako v oáze pokoja. Keď sa však vo vládnych novinách objaví správa, že na jeho „panstve“ sa žiadna revolúcia nekoná, vydesí sa. A nafinguje sám na seba atentát. Hrou Tanec bláznov, ktorou reagoval Leo Birinskij na tzv. prvú ruskú revolúciu (1905 - 1907), otvorí Činoherní klub Praha Festival Astorka.

19.10.2018 07:00
Festival Astorka Bolek Polívka Foto:
Bolek Polívka v inscenácii Šašek a syn.
debata

V roku, keď si pripomíname sté výročie vzniku Československa, sme sa rozhodli symbolicky venovať celý festival oslave významného výročia našich spoločných dejín,“ hovorí dramaturgička Divadla Astorka Korzo '90 Andrea Dömeová. Tohtoročné zameranie prehliadky prízvukuje aj podtitul Stále spolu. Na javisku domovskej Astorky sa v priebehu týždňa predstavia poprední českí herci ako Ondřej Vetchý, Ivan Trojan, Klára Melíšková, Petr Nárožný či Miroslav Táborský.

V programovej ponuke 14. ročníka prehliadky, ktorá sa začne 23. októbra na scénach bratislavskej Astorky, je preto päť inscenácií českých divadiel. Medzi nimi aj Vražda krále Gonzaga, najväčší umelecký triumf Dejvického divadla za posledné dva roky. Autor a režisér Jiří Havelka v nej prepojil dusnú dokumentárnu drámu o zavraždení bývalého agenta KGB a Putinovho veľkého kritika Alexandra Litvinenka s úvahami hercov o ich práci, súkromí i vzťahu k realite, ktorú žijeme.

„Druhá polovica je lepšia. A kratšia,“ sľubuje Bolek Polívka pred prestávkou hravej inscenácie Šašek a syn, ktorú privezie Divadlo Bolka Polívku z Brna. V komédii o prevýchove mladého rytiera na šaša, ktorého návrat do spoločnosti je nežiaduci, možno objaviť aj narážky na slávneho Šaška a královnu. Osobitý prejav Chantal Poullain tentoraz skvele imituje ich spoločný syn Vladimír Polívka.

Čo sa stane, keď sa stretnú dvaja spisovatelia, z ktorých jeden písať nevie a druhý píše tak, ako nechce? Jednoaktovky Václava Havla a Mareka Hejduka, ktoré delí 33 rokov, sa stretli v inscenácii Protest/Rest, ktorú privezie Švandovo divadlo Praha. Ponúka brilantný dialóg o pokrivenom svete a absurdný humor. K českým inscenáciám pridá festival vo finále aj dve vlastné – Zakázané uvoľnenie a Lásky jednej plavovlásky. „Súčasťou festivalu sú tradične aj Scénické rozhovory, tentoraz so Zuzanou Konečnou, Rebekou Polákovou a Zuzanou Porubjakovou,“ dodáva Andrea Dömeová.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Bolek Polívka #inscenácie #Divadlo Astorka