Vládnuť či sa na vládcu len hrať

Viera, vojna a láska. Tri nosné témy Verdiho Dona Carla rozvíja na javisku Opery Slovenského národného divadla Diego de Brea. „Príbeh vychádza zo Schillerovej hry, ale je nesmierne aktuálny. Rozpráva totiž o tom, čo aj my žijeme,“ hovorí popredný slovinský režisér, ktorý spolupracuje s mnohými európskymi divadelnými scénami.

19.10.2018 12:00
Don Carlo Foto:
Štefan Kocán (Filip I.) a Andrea Danková (Alžbeta z Valois).
debata (1)

„Môžeme si dnes vybrať bezpečnosť alebo slobodu. Väčšinou však volíme bezpečie, je to ľahšie. Slobodu si ani neželáme. Postavy Verdiho opery si ju zo srdca želajú. Chcú ostať verné samé sebe. Chcú sa zbaviť Inkvizície, ktorú dnes nahradil kostol, aj vládcov, ktorých dnes nahradili oligarchovia,“ pokračuje. Jeho interpretácia Verdiho opery Don Carlo má dnes a zajtra premiéru v Opere SND.

Z politických dôvodov sa musí Don Carlo vzdať opätovanej lásky k Alžbete z Valois. Za ženu si ju totiž vzal jeho otec Filip I. Aj keď milujúcej sa dvojici hrozí nebezpečenstvo zo strany inkvizície, manžela-vládcu i dvorných donášačov, ani jeden sa úprimného citu nemieni vzdať. Čo samozrejme nemôže ostať bez trestu. Rozvetvený epický príbeh korení riadna dávka intimity a zmyselnosti.

V hlavných úlohách sa predstaví slovenská sólistická špička. „Máme dve rovnocenné hviezdne obsadenia, je to créme dela créme. Okrem svetobežníkov Štefana Kocána a Andrey Dankovej sú to aj ďalšie hviezdy ako Peter Mikuláš, Dalibor Jenis či Adriana Kohútková,“ pripomenul dirigent Martin Leginus. Pod nadčasový vizuál sa podpísal sám režisér ako autor scény (spolu s Jaroslavom Valekom) a Blagoj Micevski, ktorý navrhol kostýmy.

„Pre mňa je dôležitá jedine krása. No krása je vždy obalená niečím ohavným,“ zdôrazňuje Diego de Brea. Za kľúč k svojej inscenácii považuje vieru. „Ľudia, čo vládnu, sú pod veľkým tlakom. Jedno je však vládnuť a iné len sa hrať na vládcu. Tí druhí sa usmievajú len pred kamerou. A najhoršie je, ak nemajú nad sebou žiadnu kontrolu,“ dodáva renomovaný režisér.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #Opera SND #Don Carlo