Filharmónia otvára 70. sezónu s hudbou Mozarta aj Mahlera

Slovenská filharmónia otvára tento týždeň svoju jubilejnú koncertnú sezónu. Ako agentúru SITA informovala tlačová tajomníčka filharmónie Martina Tolstová, otváracie koncerty a zároveň prvé symfonické dvojice 70. koncertnej sezóny Slovenskej filharmónie sú na programe vo štvrtok a piatok 25. a 26. októbra. Zaznejú pod taktovkou šéfdirigenta Jamesa Judda, s ktorým sa filharmonici predstavili na Otváracom koncerte 54. ročníka Bratislavských hudobných slávností.

24.10.2018 16:00
Slovenská filharmónia Foto:
Diela Mozarta a Mahlera zaznejú pod taktovkou šéfdirigenta Jamesa Judda.
debata

Milovníci klasickej hudby sa na otváracích koncertoch 70. sezóny môžu tešiť na diela od Wolfganga Amadea Mozarta a Gustava Mahlera. Od Mozarta, považovaného za jedného z najväčších géniov v dejinách hudby, zaznie Koncert pre klavír a orchester č. 23 A dur, KV 488 dur. „Mozart skomponoval 600 diel a veľmi mu záležalo na koncertoch pre klavír a orchester. V roku 1786 vytvoril hneď tri opusy tohto druhu. Koncert pre klavír a orchester č. 23 A dur, KV 488 bol prvým v poradí,“ priblížila dielo Tolstová.

V bratislavskej Redute zaznie v interpretácii rakúskej klavírnej virtuózky pôvodom z Ruska Elizabeth Leonskej. Ťažiskom Mahlerovho diela je jeho deväť dokončených symfónií. Na programe úvodných večerov filharmonickej sezóny z nich bude Symfónia č. 7, ktorú uviedol Gustav Mahler v premiére s Českou filharmóniou v roku 1908. Zaujímavosťou je, že Mahlerova siedma symfónia zaznie v Koncertnej sieni Slovenskej filharmónie po 22 rokoch. Publikum piatkového koncertu zároveň môže využiť príležitosť a po skončení programu sa osobne stretnúť s umelcami. Filharmónia na stretnutie pozýva desať minút po koncerte do svojho foyer.

Hosť otváracích koncertov Klaviristka Elisabeth Leonskaja (1945) „patrí už niekoľko desaťročí medzi najslávnejších klaviristov našej doby. Pokračuje v šľapajach veľkých ruských hudobníkov sovietskej éry, ako sú David Oistrach, Sviatoslav Richter a Emil Gilels, ktorí sa vždy zameriavali na kvintesenciu hudby napriek tomu, že pôsobili v období nepriaznivého politického režimu“, priblížila umelkyňu Tolstova. Leonskaja sa narodila v Tbilisi v Gruzínsku. Bola považovaná za zázračné dieťa a koncertovala od svojich 11 rokov. Už počas štúdia na Moskovskom konzervatóriu získala ceny v medzinárodných klavírnych súťažiach Georga Enesca, Marguerite Long a Kráľovnej Alžbety.

Hudobný vývoj Leonskej ovplyvnila jej spolupráca so Sviatoslavom Richterom. Ich hudobné partnerstvo a priateľstvo pretrvalo až do Richterovej smrti v roku 1997. V roku 1978 Leonskaja opustila Sovietsky zväz a jej novým domovom sa stala Viedeň. Svetové scény si získala výkonom na Salzburskom festivale v roku 1979. Ako sólistka hrala s prakticky všetkými poprednými orchestrami na svete, napríklad s Newyorskou, Losangelskou, Londýnskou a Berlínskou filharmóniou, tiež s Royal Philharmonic Orchestra, BBC Symphony Orchestra London a mnohými ďalšími. Vystupuje na prestížnych letných hudobných festivaloch, medzi iným v Salzburgu, vo Viedni, Lucerne a inde. Popri tom sa venuje i komornej hudbe a spolupracuje so sláčikovými kvartetami ako Emerson, Borodin a Artemis Quartet.

Viaceré jej nahrávky získali ocenenia, ako napríklad cenu Caecilia za jej nahrávku Brahmsových klavírnych sonát či Diapason d'Or za nahrávky diel Franza Liszta. Je čestnou členkou Konzerthausu vo Viedni. V roku 2006 získala Rakúsky čestný kríž prvej triedy za svoju službu kultúrnemu životu krajiny, čo je najvyššie ocenenie svojho druhu v Rakúsku.

Po otváracích koncertoch sa počas sezóny 2018/2019 Slovenská filharmónia predstaví pod taktovkou svojho šéfdirigenta Jamesa Judda ešte na šiestich dvojiciach koncertov hlavných abonentných cyklov. Na programe sú tento rok 29. a 30. novembra a 6. a 7. decembra a v novom roku 21. a 22. marca, 28. a 29. marca, ďalej 30. a 31. mája a v závere sezóny 6. a 7. júna.

debata chyba
Viac na túto tému: #Slovenská filharmónia #Mozart #Gustav Mahler #James Judd