To najlepšie z českého divadla pricestuje do Štúdia L+S

Celý deň úraduje v banke, doma relaxuje pred obrazovkou pozeraním futbalových zápasov. Keď zistí, že jeho rodinu sleduje súkromný detektív, povie to manželke ako skvelý vtip. Veď privátne očko ich špehovalo omylom.

03.11.2018 12:00
Simona Stašová Michal Dlouhý Foto:
Simona Stašová a Michal Dlouhý v komédii Viem, že vieš, že viem.
debata

Jednotvárnosť každodennej manželskej rutiny je tá tam. Na povrch sa vynárajú drobné aj väčšie klamstvá a tajomstvá ženy, dcéry i jeho samého, čo rozkrúti kolotoč nedorozumení a výčitiek. Komédiu Viem, že vieš, že viem plnú prekvapení, búrlivých scén a talianskeho humoru privezie do Bratislavy pražské Divadlo ABC na Festival českého divadla, ktorý sa v pondelok začne v Štúdiu L+S.

Festivalová dramaturgia je malou, ale reprezentatívnou vzorkou diania na súčasnej divadelnej scéne našich susedov. Do 18. novembra uvedie výber z repertoáru šiestich súborov spoza rieky Morava. Na svoje si prídu milovníci všetkých žánrov – od láskavej komédie cez kabaret až po psychologickú drámu. Aj tí, čo túžia vidieť české herecké hviezdy naživo. Ako sa stalo dobrým zvykom, aj 25. ročník Festivalu českého divadla otvoria cimrmanovci.

Legendárne Divadlo Járy Cimrmana tentoraz predstaví svoju najstaršiu hru Akt, ktorú má na repertoári už od roku 1967. Hra o stretnutí maliara Žílu s manželkou, ktorí sa zbavili svojich detí už ako malých, aby mohol umelec tvoriť v pokoji. Každé vyrastalo v inej rodine a inom meste. Z jedného chlapca sa stal učiteľ, z druhého podomový obchodník, tretí je sexuológom a z dvojčiat sú artisti. A keďže Zdeněk Svěrák a jeho divadlo sú spoľahlivým diváckym magnetom, pobavia cimrmanovci publikum dva večery za sebou.

Ženami obletovaný spisovateľ, ktorému došli nápady i tvorivá fantázia, chce spáchať samovraždu. Aj s priateľom, ktorého opustila žena. Ich rozhodnutie prekazí vrece ukradnutých peňazí a trojica lupičov, ktorá si zo samovrahov urobí rukojemníkov. Ani polícia však nespí, onedlho je za dverami… Francúzskou komédiou s krimi zápletkou Rukojemník bez rizika sa predstaví pražské Divadlo bez zábradlí v hlavnej úlohe s Václavom Vydrom. Hrou Alaina Reynauda-Fourtona, ktorého texty plné noblesy a riadnej dávky humoru s úspechom inscenovali po celom svete, Festival českého divadla v Štúdiu L+S vyvrcholí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Česko #Štúdio L+S #Divadlo Járy Cimrmana