SĽUK si uctí Juraja Kubánku

Juraj Kubánka, významný slovenský choreograf, tanečník, režisér, dramaturg, libretista, spoluzakladateľ Lúčnice a dlhoročný umelecký vedúci SĽUK-u, 31. októbra oslávil životné jubileum 90 rokov.

10.11.2018 05:00
Juraj Kubánka Foto: ,
Juraj Kubánka je jedným z priekopníkov choreografie ľudového tanca na Slovensku.
debata

SĽUK v spolupráci s Baletom Slovenského národného divadla (SND) pripravili slávnostný program, ktorý venujú celoživotnému dielu majstra, ktorý významne ovplyvnil vývoj slovenského tanečného umenia a jeho tvorba zaznamenala medzinárodný presah. Program s názvom Juraj Kubánka Pocta majstrovi sa uskutoční 24. novembra v historickej budove SND.

Juraj Kubánka je jedným z priekopníkov choreografie ľudového tanca na Slovensku. Základné prvky ľudového tanca spájal s moderným náhľadom na tanec, využívajúc nové vyjadrovacie možnosti. Jeho umelecká práca zahŕňa okolo 250 tanečných diel, menších, väčších až celovečerných.

Umelecká dráha Kubánku je najdlhšie spojená so SĽUKom, ale má neobyčajne pevné spojenie aj so súborom Lužických Srbov (Srbským ľudovým súborom SLA), ďalej s poľským štátnym súborom Šlask, ako aj ďalšími telesami Lúčnica, Poddukliansky ukrajinský ľudový súbor, Československý štátny súbor piesní a tancov. Jeho tvorba ovplyvnila celé generácie tanečníkov na Slovensku i v zahraničí.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #tanec #SĽUK #Juraj Kubánka