Čo keby sa to stalo práve tebe?

Vypukla vojna. Prišli ste o rodičov i priateľov. Bomby zdevastovali svet, ktorý ste odmalička dôverne poznali. Nestalo sa to kdesi ďaleko, ale tu. Každý deň bojujete o prežitie. Ostať v ruinách plných mŕtvol či ujsť a vybrať sa na cestu do neznáma? Jedinou krajinou, čo prijíma utečencov z celej Európy, je Egypt, kde ešte vládne mier. Ťažké rozhodovanie, keď máte len dvanásť... „Predstava, že by sa váš život mohol zmeniť na utečenecký, je ako predstava, že by ste mali žiť na Marse!“ Píše vo svojom románe dánska spisovateľka Janne Tellerová.

10.11.2018 16:00
Domov, Dávid Hartl, Michal Candrák Foto:
Dávid Hartl a Michal Candrák v inscenácii Domov (kde je ten tvoj), ktorú premiérovalo Divadlo Nová scéna.
debata (3)

„Útla knižka fascinuje divákov a čitateľov všade po svete. Svojou otvorenosťou, úprimnosťou a priamosťou, s akou predstavuje tému hľadania domova vo svete plnom zmien a chaosu, oslovila aj mňa. Je postavená na jednom ,kotrmelci': Čo by sa stalo, keby sa optika toho, kto uteká, s tým, ktorý ho prijíma, vymenila? A čo keby sa to stalo práve tebe…“ hovorí režisér Svetozár Sprušanský. V bratislavskom Divadle Nová scéna naštudoval inscenáciu Domov (kde je ten tvoj?), v ktorej premenil literárnu predlohu na divadelný tvar. Po Punk Rocku ide o druhé predstavenie novej dramaturgickej línie Mladá Nová scéna. Moderným javiskovým jazykom nastoľuje aktuálne problémy a určená je predovšetkým mladému publiku.

„Kdekoľvek na svete sa chystá divadelná adaptácia jej románu War, What if it Were Here, sama ho prepisuje do reálií krajiny, v ktorej sa bude hrať,“ pokračuje režisér a spoludramatizátor románu. „Chcem divákovi ponúknuť možnosť vžiť sa do životov iných. Do osudov, ktoré, dúfajme, nikdy nebudú naše. Bez zbytočnej opisnosti a zaujatej politickej angažovanosti,“ vysvetľuje autorka vo svete populárnej knihy Janne Tellerová. „Mladý divák nemusí nič v predstavení analyzovať ani zložito dešifrovať. Má sa len vcítiť, byť empatický. Otvorený hlasu vlastných pocitov. My ako tvorcovia sa snažíme podporiť jeho vnímavosť, rozmer obyčajnej ľudskosti aj jeho obrazotvornosť,“ pridáva Svetozár Sprušanský.

Dvojica „rozprávačov“ v podaní mladých hercov Dávida Hartla a Michala Candráka interpretuje situácie, v ktorých sa ľudia utekajúci pred vojnou ocitajú. Raz sú tínedžermi, postavenými pred otázku, ako uniknúť pred vojnovým besnením, inokedy zas azylovými úradníkmi, čo rozhodujú o osudoch migrantov, ktorých nemajú chuť pustiť do svojej krajiny, ale aj ľuďmi, čo síce našli aké-také živobytie v cudzej krajine a nesmierne odlišnej kultúre, ale ako doma sa tam necítia. Kde je vlastne ten ich domov?

„Slovenskú líniu sme sa snažili posilniť aj tým, že pracujeme s viacerými slovenskými piesňami – od ľudovej až po známe skladby 20. storočia. Zároveň inscenácia ponúka bezprostredný kontakt s divákmi. Nie, že by sme ich ťahali na scénu, ale uprostred sme postavili dve mini pódiá, takže sa hrá v ich bezprostrednej blízkosti,“ dodáva režisér.

Predstavenie Domov (kde je ten tvoj?) je určené mladému publiku od 13 rokov, po každom bude nasledovať beseda s pracovníkmi migračného úradu ministerstva vnútra a tvorcami.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #vojna #domov #Divadlo Nová scéna #Dávid Hartl