Poézia, čo vystupuje z papiera, už nie je popoluškou

"V sálach doslova cítiť poéziu, keď sa energia umelcov, organizačných procesov i účastníkov pretaví v živý zážitok," hovorí Martin Solotruk.

15.11.2018 09:00
debata

Riaditeľ medzinárodného festivalu poézie Ars Poetica, ktorého 16. ročník potrvá v Bratislave do 23. novembra. „Formou performancie realizovaná skúsenosť z básnického textu je bližšie k zážitku, ktorý je spojený so žánrami ako hudobný koncert alebo divadelné predstavenie. Poézia vystupuje z papiera, takže prináša odlišný zážitok ako čitateľská skúsenosť v konfrontácii s knihou,“ pokračuje v rozprávaní pre Pravdu.

Noam Partom patrí k ozdobám festivalu. Foto: MOTI KIKAYON
Noam Partom Noam Partom patrí k ozdobám festivalu.

V Paríži žijúca tridsaťdvaročná izraelská performerka Noam Partom bude ozdobou dnešného večera, počas ktorého sa predstaví aj významný predstaviteľ súčasnej fínskej poézie Risto Ahti či hviezda súčasnej experimentálnej poézie Kinga Tóth z Maďarska. „Noam Partom je výnimočná spojením kvalitného textu s kvalitou svojej performancie, ktorá nie je čítaním z papiera, ale má aj zvukové kvality,“ vysvetľuje Martin Solotruk.

Vyvrcholením piatkového večera zas bude koncert svetovej sound poetry, v rámci ktorého vystúpi predstaviteľka britskej básnickej a scénickej performancie Hannah Silva s Tomomim Adachim. V Berlíne žijúci japonský básnik a performer, často vystupujúci v newyorskom Guggenheimovom múzeu či parížskom Centre Georgesa Pompidoua, patrí na svetovej scéne k najvýznamnejším predstaviteľom sound poetry. Večery poézie spájajúce verše s originálnym VG-ingom, ktoré sa odohrávajú v priestoroch V-Klubu a SNG Café Berlinka, predstavia tvorbu viac ako dvoch desiatok popredných básnikov z mnohých krajín. Návštevníkom ponúkajú široké spektrum jazykov i poetík. Chýbať nebudú ani slovenskí autori Jana Beňová, Mária Ferenčuhová a Agda Bavi Pain.

Sprievodné programy uvádzajú napríklad aj kreatívno-poetický workshop Ars Poetica pre deti – Kniha, uši sa! Odohrá sa v Lisztovom pavilóne Univerzitnej knižnice. Multižánrový festival zavŕši na budúci týždeň Ars Poetica Film s pestrou kolekciou titulov, obsahujúcou aj novinku, ktorou bude celovečerný dokument Inde. Rozpráva životný a tvorivý príbeh všestranného výtvarníka Alexa Mlynarčíka, známejšieho vo svete ako doma.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ars Poetica #Martin Solotruk #Noam Partom