Kto je gangster a kto policajt? Nielen to ukáže Noc divadiel

Priekupník s ukradnutými vecami a policajt v jednom menom Peachum, jeho dcéra Polly, tajne vydatá za vychýreného bosa londýnskeho podsvetia a ženských sŕdc Macheatha. Trojlístok prefíkaných hrdinov Žobráckej opery - v 18. storočí najpopulárnejšej hry - dopĺňajú vreckári aj pracovníčky dámskeho salónu so svojou šéfkou.

16.11.2018 12:00
Žobrácka opera Slovenské komorné divadlo Martin Foto:
Ján Kožuch (Peachum), Barbora Palčíková (Polly) a Ľubomíra Krkošková (Peachumová) v inscenácii Žobrácka opera, ktorú premiéruje Slovenské komorné divadlo Martin.
debata

„Prerastenosť štátu a mafie je dnes, samozrejme, horúca téma a s odporom treba skonštatovať, že toto je najaktuálnejší aspekt Žobráckej opery,“ hovorí režisér Lukáš Brutovský. V Slovenskom komornom divadle v Martine však dnes nepremiéruje pôvodný text Johna Gaya, ale úpravu Václava Havla.

„Práve vďaka tomu, že ide o adaptáciu a nie havlovský ,originál', je tu väčší dôraz na príbeh, postavy sú plnokrvnejšie a základný model nie je taký obnažený ako u ,čistokrvného' Havla. Na druhej strane práve jeho jedinečný rukopis dodáva tejto verzii špecifickú farbu, zmysel pre humor a približuje príbeh nášmu kultúrnemu kontextu, našej spoločenskej a politickej skúsenosti,“ pokračuje režisér gangsterky, v ktorej hlavnou zbraňou je jazyk.

Druhou premiérou komédie o morálke s dvojitým dnom, v ktorej vôbec nie je jasné, kto je v skutočnosti gangster a kto policajt, kto pasák a kto prostitútka, vyvrcholí v Deň boja za slobodu a demokraciu v martinskom divadle Noc divadiel. Svoje brány otvorí 17. novembra takmer osemdesiat divadiel, kultúrnych centier, umeleckých škôl a kultúrnych priestorov v 28 slovenských mestách – od Spišskej Novej Vsi, Košíc a Kladzian cez Banskú Štiavnicu, Rožňavu a Komárno až po Trnavu, Malacky a Bratislavu.

„V roku 2018, keď zaznamenávame dejinné udalosti viažuce sa k česko-slovenským stykom, aj Noc divadiel sa bude prirodzene niesť v duchu tejto výnimočnej kultúrnej spolupráce. Vzťahy medzi slovenskými a českými divadelníkmi sú odjakživa dynamické a budeme mať možnosť prijať českých divadelníkov v našich divadlách a navštíviť podujatia v Českej republike,“ pripomína riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete. „Divadelný ústav je len koordinátor a mostík spolupráce. Program si pripravujú a zostavujú divadlá samotné,“ osvetľuje.

Tí, čo sa zapojili do 9. ročníka Noci divadiel, namixovali pre návštevníkov pestrú všehochuť. A možnosť predstaviť divadlo aj inak, ako počas bežnej prevádzky. Od objavovania tajomstiev skrytých zákutí divadelného zákulisia pre veľkých aj strašidelných prehliadok pre malých, cez inventúru démonov v hlohoveckom Empírovom divadle, školu mágie a kúziel či Vzkriesenie zázraku v Bátovciach, až po varenie „osmičkového“ guláša, nočné divadelné kino i punč v divadelnej kaviarni. Trnavské Divadlo Jána Palárika odštartuje dokonca hodinu po polnoci „československú retropárty“ spojenú s možnosťou prespať v jeho útrobách a pre vytrvalcov aj raňajky. V menších obciach sa Noc divadiel stala celodennou zábavou spojenou s miestnymi tradíciami pre všetky vekové kategórie, do prípravy ktorej sa zapájajú od škôlkarov a školákov až po ochotnícke či folklórne súbory.

Najťažšiu voľbu budú mať Bratislavčania. O priazeň návštevníkov bude súperiť devätnásť divadiel, štúdií aj ochotníckych súborov. Atrakciu, ktorá sa nebude opakovať, sľubuje Divadlo Petra Mankoveckého. V spolupráci s Divadlom NIDE, Asfd divadlom ašttnnkorazd fildj a Uhlom92 pripravili živú expozíciu Výkladná skriňu '89 Site specific, spájajúcu formy, žánre a mladé divadlá vo výkladoch baru na Námestí SNP. Do bratislavského podzemného sveta, kde plesajú upíri, zas pozýva Red Cat Cabaret Club na smrteľne vážnu paródiu Horror Shor. Ponuka 9. ročníka Noci divadiel, ktorá spája stovky divadiel a tisícky divákov po celej Európe je pestrá, stačí si vybrať.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #noc divadiel #Vladislava Fekete #17. november 1989