Beatles inšpirujú v barokovom háve

Michelle, Yesterday, Eight Days a Week... Známe melódie zo slávnych a nestarnúcich pesničiek Beatles nepotrebujú slová, aby sa dotkli sluchu. Päť príbehov o rôznych odtieňom emócií vyrozprávala pätica choreografov pohybom. Projekt Beatles go Baroque uvádza dnes v druhej premiére Balet Slovenského národného divadla na scéne historickej budovy.

01.12.2018 07:00
Yesterday ... dnes a zajtra Foto:
Choreografiou Yesterday...dnes a zajtra vrcholí tanečný projekt Beatles go Baroque Baletu Slovenského národného divadla.
debata

„Hudba Beatles obsahuje aj barokové prvky, ktoré do pesničiek umne zakomponoval ich producent George Martin. A skupina sa nikdy neodťahovala od medzižánrového prieniku,“ hovorí skladateľ Peter Breiner. Legendárne hity zaodel do barokového hávu pred viac ako tridsiatimi rokmi. Projekt, v ktorom sa invencia Johna, Paula, Georgea a Ringa prelína s majstrovstvom Bacha, Vivaldiho či Corelliho, zaujal prestížne vydavateľstvo EMI.

Vábeniu netradičnej hudby jeho skladieb Beatles Concerto grosso podľahli už desiatky choreografov v rôznych kútoch sveta. Teraz inšpirovala ďalších. „Mladí členovia baletného súboru Reona Sato, Glen Lambrecht a Adrian Ducin dostali možnosť konfrontovať sa so skúsenými choreografmi ako náš Igor Holováč a osobnosť európskej nezávislej scény Andrej Petrovič. V jeden večer sa tak na javisku stretáva päť rôznych autorských rukopisov,“ zdôrazňuje riaditeľ Baletu SND Jozef Dolinský. „Konfrontujem nás samých v mladosti a teraz. Život nie je vždy taký ľahký, ako sa zrkadlí v našich spomienkach. Ale mohol by byť, ak by sme sa o to sami pričinili. S trochou šťastia, rozumu a úsilia môže byť aj súčasnosť a budúcnosť rovnako pekná alebo krajšia,“ osvetľuje svoju choreografiu Yesterday…dnes a zajtra baletný majster a choreograf Igor Holováč.

O kráse, samote a slobode hovorí pohybom Reona Sato v často Fool on the Hill. Na vzťah dvoch generácií prostredníctvom dvoch charakterov i pohybových slovníkov zaostril v Michelle Andrej Petrovič. Vyžarovanie, starostlivosť, empatia, intelekt a schopnosť viesť je päť ženských daností, ktorým vzdáva hold najmladší z päťlístka choreografov – člen baletného súboru SND Glen Lambrecht. A o neschopnosti zastaviť sa v chvate dní a vnímať život v maličkostiach „tu a teraz“ rozpráva tancom Adrian Ducin v Eight Days a Week.

"V baroku bývalo zvykom, že dirigent aj hral, pripomína Peter Breiner. Skromnejšie obsadený orchester, ktorému dominujú sláčiky, preto nielen diriguje, ale zhostí sa aj čembalových partov. Ak niekto podľahne vábeniu názvu Beatles go Baroque, odnesie si z predstavenia zážitok, ktorý v ňom bude ešte dlho doznievať.

Láske českej dievčiny a slovenského chlapca bránia jej rodičia. Majú pre ňu bohatého ženícha. Jednoduchý citový príbeh načiera do studnice ľudových zvykov a tradícií v tanečnom projekte Rodná zem, ktorý dnes v druhej premiére uvedie Štátne divadlo Košice. „Začína sa v pohraničnom regióne Myjavy, ideme cez Podpoľanie, Horehronie smerom na Liptov a potom ku goralským tradíciám. Prechádzame od vítania jari aj cigánskeho folklóru až po Šariš a Zemplín. Je to jednoducho prechod Slovenskom,“; hovorí režisér a choreograf Ondrej Šoth.

Výslednú podobu dali predstaveniu Rodná zem tri generácie choreografov. Juraj Kubánka, ktorého deväťdesiatinám ho venovali, režírujúci Ondrej Šoth a najmladší Marek Šarišský. „Choreografie Juraja Kubánku sú veľmi náročné, lebo s motívmi nôh pracuje veľmi intenzívne. Marek Šarišský sa folklórnym choreografiám venuje dlhodobo. Navyše nevyšiel zo žiadnej kubánkovskej alebo nosáľovskej školy ako napríklad ja. Ale je krásne, ako to všetko do seba zapadá,“ dodáva Ondrej Šoth.

Hudobnú koláž skladieb Svetozára Stračinu, Tibora Andrašovana či Jána Cikkera oživí priamo na scéne ľudová hudba v podaní Muziky Milana Rendoša.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #divadlo #The Beatles #Peter Breiner