Muzikál Hello, Dolly! sa po 20 rokoch vráti do Štátnej opery

Koniec roka 2018 bude v Štátnej opere (ŠO) v Banskej Bystrici patriť slávnemu muzikálu Hello, Dolly! K naštudovaniu diela autorov M. Stewarta a J. Hermana, známeho na Slovensku najmä vďaka rovnomennému filmovému spracovaniu, sa vedenie opery podujalo opäť po takmer 20 rokoch.

11.12.2018 16:00
Hello, Dolly! Carol Channing Foto: ,
Muzikál Hello, Dolly! oslavuje 55. výročie od prvej premiéry na newyorskej scéne Brodway. Dolly vtedy stvárnila herečka Carol Channing (na snímke).
debata

„Keďže v príbehu je hlavnou hybnou silou ženská postava, postavila som i ja náš autorský tím na ženách. Pod kostýmy sa podpísala Janka Kuttnerová a pod scénu Lucia Šedivá. Hoci sme si predsavzali nevzdialiť sa priveľmi od verzie klasického muzikálu a rámcovať ho obdobím okolo roku 1890, v ktorom sa dej pôvodne odohráva, dovolili sme si menšie posuny,“ uviedla režisérka Dana Dinková.

Z veľkopodnikateľa s krmivom pre hydinu a domáce zvieratá Horáca Vandergeldera urobili v ŠO veľkoobchodníka s hodinami. Cieľom bolo podľa režisérky spestriť najmä vizuálnu a výtvarnú stránku inscenácie. Kostýmy a scénu vytvorili v rámci poetiky gotik módy, steampunku či ako sci-fi a fantasy žánru, ktorému konvenujú technológie a para.

Dielo budú v opere uvádzať nielen v dvoch premiérach 14. a 15. decembra, ale aj 31. decembra, teda takmer 55 rokov od prvej premiéry muzikálu na newyorskej Brodway.

Podľa dramaturgičky opery Alžbety Lukáčovej toto dielo je v Amerike uvádzané už v tisíckach repríz. Na Slovensku je už úspechom, keď sa dielo uvedie 100-krát. Takým bol napríklad v opere ešte donedávna uvádzaný muzikálový titul My Fair Lady, ktorý sa pod Urpínom hral 17 sezón.

debata chyba
Viac na túto tému: #Broadway #Banská Bystrica #muzikál #Štátna opera #Hello Dolly!