Ženy v Morene prezrádzajú svoje tajomstvá a stojí to zato

Mladý herec Matúš Kvietik povedal po generálke Moreny v Modrom salóne SND, že hru si obľúbil, ale mal aj problém: Svoje texty si napísal sám a zistil, že sa mu práve preto veľmi ťažko učili.

25.12.2018 09:00
Matúš Kvietik Andrea Bučková Dominika... Foto:
Matúš Kvietik, Andrea Bučková a Dominika Kavaschová v hre Morena.
debata

Keď si chce človek zapamätať vlastné formulácie, nutká ho to stále meniť, vylepšovať, pridávať nápady. Hru písali všetci traja aktéri, a tak na javisku stále cítiť tvorivý var a veľkú zaangažovanosť účinkujúcich. Veď hovoria o sebe! Je to intímne a úprimné. Nie celkom prirodzené, lebo by to prestalo byť divadlo: inscenácia má pevný tvar, je premyslená a poriadne naštudovaná. Preto si aj Matúš Kvietik povzdychol, že sa musel naučiť vlastné texty. Na scéne si postavy nemôžu hovoriť hocičo, hoci ide o prúd obrazov z vlastnej skúsenosti.

Okrem postavy mladého muža účinkujú v Morene dve tridsiatničky (za túto vekovú kategóriu sa umelecky vyjadrujú) – Andrea Bučková a Dominika Kavaschová. Obe sú upravené ako klaunky a pod touto univerzálnou maskou vystupujú v rôznych postavách, ktoré rýchlo striedajú. Menia nálady, povahy, situácie aj časové ukotvenie. Raz sú plné túžob a nádejí, vzápätí hystericky načúvajú tikaniu biologických hodín. Raz milujú, potom nenávidia, sú silné a sú bezradné. Tieto všeobecné charakteristiky však napĺňajú originálne, konkrétnymi zážitkami. A naznačujú, že podobné pocity mali aj ženy pred sto rokmi. Kontinuitu vyjadrujú najmä hudbou. Ozývajú sa známe ľudové pesničky, jednoduché slová nadobúdajú nové významy, tóny trávnic ladia hru do jemného tónu. A do toho zasa vpadne drsný konflikt, problém s porozumením, intelektuálny hlad, nepokoj. Je to naozaj, ako by si dve kamarátky rozprávali svoje tajomstvá, zdôverovali sa so svojimi problémami, ale nie je to vôbec banálne. Autori našli spôsob originálneho spracovania večnej témy o tom, čo so životom. Dokonca dostali na javisko aj studničku so živou vodou, v ktorej sa omývajú. Je to iba čierny starý hrniec, ale zdá sa, že voda je naozaj životodarná: z javiska ide pozitívna energia.

Humorno-dojímavý performance o dnešnej dobe, vzťahoch, túžbach i pádoch vytvoril inscenačný tím: Dominika Kavaschová, Andrea Bučková, Matúš Kvietik, Martin Ondriska, Lenka Görfölová, Terézia Kosová a Lucia Komiňáková. Inscenácia Morena vznikla ako koprodukčná spolupráca združenia per. ART a Činohry SND. „Začali sme piesňami a trvalo to šesť týždňov,“ zdôverili sa autorky na tlačovej konferencii. Bolo to vraj veľmi namáhavé obdobie práve kvôli tomu, že stále sa núkali nové nápady. Napokon všetko vtesnali do hodiny, ale je to veľmi hutné predstavenie. Divák je prekvapený a nabitý dojmami. Herci sa do predstavenia vkladajú. „Má to 55 minút, je to namáhavé, ale som na to hrdá,“ vyhlásila Dominika Kavaschová.

Mladí umelci majú nápady, ale nemajú ich kde realizovať. SND im poskytuje príležitosť v Modrom salóne a v tzv. Kuchyni. Sú to priestory, kde si mladí môžu vyskúšať svoje sily, uplatniť aj experimenty. Morena je tiež experiment, ale nie výstrelok. Je poctivo pripravená, s myšlienkami a dobrými výkonmi.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Dominika Kavaschová #Morena #Matúš Kvietik