Novoročná premiéra Astorky bude o žene trafenej bleskom

Bratislavské Divadlo Astorka Korzo ’90 avizuje prvú premiéru roka 2019 už na 10. január. Novinkou bude inscenácia Čím rýchlejšie kráčam, tým som menšia a publikum sa v nej môže tešiť na Zitu Furkovú, Adyho Hajdu, Pavla Šimuna a hosťujúceho Tomáša Mrekaja.

25.12.2018 16:00
Zita Furková
V hlavnej úlohe hry sa predstaví herečka Zita Furková.
debata

Divadelnú hru napísal Jakub Nvota na motívy úspešnej knihy Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg od mladej nórskej autorky Kjersti A. Skomsvold. Slovenský preklad knihy, ktorú už preložili do mnohých jazykov, je od Miroslava Zumríka. Agentúru SITA o tom informovali z Divadla Astorka Korzo ’90.

Inscenácia Čím rýchlejšie kráčam, tým som menšia s podtitulom „Možno si ma niekto všimne. Nikdy nie je neskoro“ prinesie divákom príbeh staršej a zvláštnej ženy Mathey, ktorú v mladosti trafil blesk. Mathea „cíti, že jej ostal len malý kúsok života. Rozhodne sa, že s ním naloží celkom inak, ako so svojím predchádzajúcim životom. To bude jej manžel Epsilon prekvapený, hoci zomrel a vlastne bude prekvapený asi každý, koho Mathea na svojej ceste stretne,“ avizuje novinku od Jakuba Nvotu Astorka.

Jakub Nvota hru aj režíruje a na jej príprave sa ďalej podieľajú: Andrea Domeová (dramaturgia), Tom Ciller (scéna a kostýmy), Renáta Ormandíková (výtvarná spolupráca) a Kamil Mikulčík (hudba). Premiére bude v sídle Astorky v budove ministerstva kultúry na Námestí SNP 33 predchádzať 9. januára o 11:00 verejná generálka. Prvé reprízy sa uskutočnia 11. a 22. januára o 19:00.

Za svoj debut Čím rýchlejšie kráčam, tým som menšia získala mladá nórska autorka Kjersti Annesdatter Skomsvold (1979, Oslo) v roku 2009 prestížnu Cenu Tarjeiho Vesaasa, ktorou Nórsky zväz spisovateľov každoročne odmeňuje najlepšieho debutanta v oblasti krásnej literatúry. V súčasnosti je jej próza preložená do 25 jazykov. V roku 2015 uviedlo dramatizáciu titulu od Anne Marit Jacobsen nórske divadlo Nationaltheatret v Osle v réžii Margreth Olin. Vo vydavateľstve Forlaget Oktober Skomsvoldovej vydali knihy Jo fortere jeg går, jo mindre er jeg (Čím rýchlejšie kráčam, tým som menšia, 2009), Monstermenneske (Človek-monštrum, 2012), Litt trist matematikk (Trochu smutná matematika, 2013), 33 (2014) a Barnet (2018).

Kjersti A. Skomsvold študovala informatiku a matematiku na Nórskej univerzite vedy a techniky (Norges teknisk-naturvitenskapelige universitet), literatúru na Univerzite Oslo (Universitetet i Oslo) a francúzštinu na Université de Caen Normandie (UNICAEN) vo Francúzsku. Autorské písanie študovala na Nansenskolen – Norsk Humanistisk Akademi v Lillehammeri a na Skrivekunst-akademiet i Hordaland.

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #Zita Furková #Astorka #Astorka Korzo '90