Zamotaný, no pôvabný Hodvábny rebrík

V Hudobnom salóne Zichyho paláca mala v polovici decembra premiéru jednodejstvová operná fraška Gioacchina Rossiniho Hodvábny rebrík.

06.01.2019 16:00
Hodvábny rebrík Foto:
V Hudobnom salóne Zichyho paláca mala premiéru jednodejstvová operná fraška Hodvábny rebrík
debata

Dielo v rámci projektu Otvorená opera pripravila asociácia CORPUS. Najbližšie ho možno zhliadnuť 11. januára opäť v Zichyho paláci na Ventúrskej ulici o 18. hodine. Pod taktovkou Ondreja Olosa a v réžii Martina Bendika v opere so zamotanou zápletkou s majstrovsky prepracovanými vokálnymi partmi vrcholného bel canta účinkujú poprední sólisti a stáli hostia Opery SND – Jana Bernáthová, Andrea Pietrová, Juraj Peter, Róbert Remeselník, Ján Ďurčo a Roman Krško.

Režisér Martin Bendik v bulletine k Hodvábnemu rebríku pripomína, že rossiniovským komédiám často vyčítajú schematickosť, povrchnosť či banálnosť. Dej je totiž v jeho operách často taký zamotaný, že ho divák nie vždy dokáže rozuzliť. Dejovú logiku sa dielu snažia vtlačiť režiséri. Nie že by Rossini písal hudbu pod literárne zlátaniny, ale prelom 18. a 19. storočia sa niesol v znamení „veľkovýroby“ opier. Skladateľovi sa pridelilo libreto a oznámil sa mu dátum premiéry nového kusu. So skladateľmi, tobôž začínajúcimi, sa nediskutovalo a tí museli akceptovať, že text je len vešiak na árie, duetá, ansámble. Aj Rossini bol konfrontovaný s neblahou divadelnou praxou svojej doby. V roku 1812 odpremiéroval päť opier – medzi nimi aj Hodvábny rebrík, jednoduchú frašku z pera libretistu Giuseppeho Mariu Foppu podľa francúzskeho vaudevillu L'échelle de soie od Francoisa de Planarda. Rossini sa sústredil na vokálnu interpretáciu, na kontrasty hlasov a vytváranie komických situácií. Partitúra Hodvábneho rebríka bola dlho stratená, našla sa až v pozostalosti švédskeho zberateľa manuskriptov Rudolfa Nydahla v roku 1973.

Na Slovensku bol Hodvábny rebrík uvedený v Bendikovej réžii po prvýkrát 14. decembra 2018. V rámci Otvorenej opery dielo upravili pre špecifické potreby len desaťčlenného orchestra a poetiku, ktorá je bližšia štúdiovému charakteru alternatívneho divadla. Dielo hudobne upravil Peter Zagar, pod výpravou je podpísaná Ľudmila Várossová a o produkciu sa postarala Nora Nosterská.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #opereta #Hodvábny rebrík