Novým generálnym riaditeľom SND bude Vladimír Antala

Do funkcie na najbližších päť rokov nastúpi v piatok 25. januára.

24.01.2019 10:57 , aktualizované: 12:20
Vladimír Antala Foto: ,
Novovymenovaný generálny riaditeľ Slovenského národného divadla (SND) Vladimír Antala.
debata (6)

Vladimír Antala bol doteraz poverený jeho vedením. Do funkcie na najbližších päť rokov nastúpi v piatok 25. januára.

Rozhodla o tom ministerka kultúry SR Ľubica Laššáková (Smer-SD), ktorá Antalu vybrala priamou voľbou spomedzi „minimálne štyroch až piatich adeptov“, o ktorých sa reálne uvažovalo. Šéfka rezortu kultúry o tom informovala na štvrtkovom brífingu.

„Polročná práca bola dôkazom toho, že dôveru nesklamal. Je dôležité, aby akákoľvek umelecká inštitúcia mala dostatok financií na svoje fungovanie. Antala ako dlhoročný ekonóm v SND veľmi dobre vie hospodáriť s peniazmi,“ uviedla vo štvrtok na brífingu šéfka rezortu kultúry. Dokazovať to má podľa nej aj prvý prebytok na účte SND v jeho dlhej histórii. Ministerka to považuje za prvý úspech.

Svoje menovanie do funkcie vníma nový šéf SND ako zodpovednosť, dôveru a záväzok. „Pred pol rokom sme si dali ciele, krátkodobé aj dlhodobé. Krátkodobé sme, myslím, splnili a teraz je čas na tie dlhodobé,“ skonštatoval Antala. Sústrediť sa treba podľa neho predovšetkým na zosúladenie finančných možností s umeleckými ambíciami a na riešenie technicko-prevádzkových problémov. „To je interval od hudobných nástrojov po rekonštrukciu hlavnej budovy,“ doplnil Antala.

Video

Rozhodnutie ministerky podporujú a pozitívne vnímajú aj samotné odborové organizácie divadla. „Jeho vymenovanie je pre nás veľkým prínosom. Má perfektné vízie, je veľmi dobrý ekonóm, má veľmi dobrý prístup, čo sa týka ľudí. Myslíme si, že komunikácia s ním bude na vysokej a kvalitnej úrovni,“ nazdáva sa Ľubomíra Štiglicová, predsedníčka odborovej organizácie umelecko-dekoračných dielní SND.

Vladimír Antala, riaditeľ ekonomického a technicko-prevádzkového úseku SND, bol dočasne poverený vedením divadla od leta minulého roka. Stalo sa tak po tom, ako ministerka kultúry Ľubica Laššáková z postu generálneho riaditeľa odvolala začiatkom augusta 2018 Mariána Chudovského. „Veril som, že sa aspoň porozprávame o možných riešeniach a počkáme na výsledok auditu. Dostal som odvolávací dekrét,“ povedal vtedy odvolaný riaditeľ pre Pravdu.

Podľa ministerky bolo odvolanie Chudovského nevyhnutným krokom, o ktorom ju presvedčili jeho predstavy a „dlhodobá pasivita ako manažéra racionálne riešiť finančnú situáciu SND“. Chudovský zase poukazoval na to, že koncepčný a kvalitný program zvýšil návštevnosť i tržby z predaja vstupeniek. Za problém považoval financovanie SND.

6 debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Vladimír Antala