VIDEO: Nová inscenácia v SND skúma hranice lekárskej etiky

Hranice vedy a etiky, ale aj našich vlastných emócií skúma prvá premiéra Slovenského národného divadla v roku 2019.

25.01.2019 15:36
Richard Stanke Diana Mórová Vedľajšie účinky Foto:
V popredí Richard Stanke a Diana Mórová v inscenácii SND Vedľajšie účinky.
debata

Inscenácia drámy Vedľajšie účinky od britskej autorky Lucy Prebblovej, ktorá získala vo Veľkej Británii v roku 2012 Cenu kritikov za najlepšiu hru (The Critics' Circle Award for Best Play), má na scéne Činohry Slovenského národného divadla (SND) predpremiéru už tento piatok 25. januára o 19:00. Divákom ju činohra prinesie v Štúdiu v sídle SND na Pribinovej ulici v Bratislave. Agentúru SITA o tom informovalo SND. Premiéry novinky sú na programe cez víkend, v sobotu a nedeľu 26. a 27. januára vždy o 19:00.

Video

Inscenácia Vedľajšie účinky v réžii Aleny Lelkovej predstaví publiku Tristana (Roman Poláčik) a Connie (Monika Potokárová), dvoch živelných dobrovoľníkov, ktorí sa rozhodnú zapojiť sa do lekárskeho experimentu skúmajúceho účinok nových antidepresív. Vzťah medzi nimi sa rodí rovnako intenzívne ako intenzívne sa zväčšujú dávky liekov. Obaja prekračujú pravidlá nemocnice a aj svoje osobné hranice. Nadriadený lekár Tobby (Richard Stanke) však považuje takéto citové vzplanutie za úspešný vedľajší produkt nového lieku. Zároveň vedúca lekárka celého projektu Jamesová (Diana Mórová) sama zažíva problém s depresiou a prechádza krízou, avizuje novinku SND. Na titule sa okrem menovaných podieľali aj Zuzana Dzurindová (preklad), Miriam Kičiňová (dramaturgia), Marija Havran (scéna a kostýmy), Oskar Lelko (hudba) a Alex Zelina (videoart). Po premiére je hra Vedľajšie účinky najbližšie na programe 29. januára a 3. februára.

Zaujímavé tituly sľubuje program našej prvej činohernej scény aj v úvode februára, keď je v pláne svetová premiéra adaptácie medzinárodne oceňovaného filmu (Zlatá palma v Cannes) podľa scenára režiséra Rubena Östlunda Štvorec. V réžii Mariána Amslera diváci v hlavnej úlohe uvidia Alexandra Bártu a v ďalších rolách napríklad Dominiku Kavaschovú, Janu Oľhovú, Daniela Fischera. Predpremiéra sa uskutoční 1. februára a premiéry sú plánované 2. a 3. februára.

Národné divadlo záujemcom prinesie aj filmovú predlohu inscenácie, film Štvorec (The Square) si môžu pozrieť 2. februára od 15:00 v sále Činohry SND na Pribinovej ulici. Režisér a scenárista snímky Ruben Östlund ocenenej Zlatou palmou Cannes 2017 a nominovanej za Švédsko na Oscara v kategórii najlepší zahraničný film „vo svojej ‚konceptuálnej tragikomédii‘ s potmehúdstvom sebe vlastným skúma jeden egoistický charakter i povýšené pokrytectvo súčasných západných spoločností, ktoré čelia zmätku jazykov, symbolov a hodnôt“, avizuje SND. Divadlo zároveň v rovnaký deň, ale doobeda od 11:00 prinesie aj ďalší film Östlunda, Vyššia moc, ktorý sleduje konanie ľudí v nečakaných a životu nebezpečných situáciách, ktoré ovládne inštinkt prežitia.

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Diana Mórová #Činohra SND #Michal Vajdička #Richard Stanke