Macbeth prináša nešťastie. Aj vraždu z vášne?

Kto sa pustí do inscenovania Macbetha a chýba mu talent, toho nešťastie neminie.

17.02.2019 16:00
Lívia Michalčík Dujavová Foto:
Lívia Michalčík Dujavová (Kika), Dana Košická (Jana) a Katarína Horňáková (Didi) v čiernej komédii Urna na prázdnom javisku.
debata

Povráva sa totiž, že táto Shakespearova dráma je prekliata. A skutočne. Počas práce na novej inscenácii Macbetha režisér za záhadných okolností zomrie. Bola to vražda z vášne? V poslednej vôli zanechal aj želanie, aby bol jeho popol rozprášený na javisku. Naplniť sa ho rozhodnú tri herečky, ktoré ho milovali i nenávideli. Lenže tri generácie reprezentujúce Jana, Didi a Kika, ktoré súperili o jeho lásku, sa nevedia dohodnúť, ako ju dôstojne naplniť. Od tohto motívu sa odvíja príbeh pôvodnej hry Martina Čičváka Urna na prázdnom javisku, ktorú dnes premiéruje Štátne divadlo Košice.

Čierna komédia, pohybujúca sa na hrane bulvárnej frašky o herectve, veľkej dramatickej literatúre a ženách, prináša pohľad do zákulisia divadelnej prevádzky aj hereckej duše. Ale najmä je sondou do medziľudských vzťahov, ktoré v divadle fungujú rovnako ako na akomkoľvek inom pracovisku. S nemalou dávkou zveličovania aj karikuje klišé o umelcoch, ich vášňach aj intelekte. Ženy svojrázne sa lúčiace so svojím kolegom i milencom, ktorému vďačia za svoje kariéry aj zbabrané súkromie, pochovávajú s režisérom aj spomienky na okamihy slávy, prehry aj dramatické postavy s ich replikami, ktorým spolu s mŕtvym vdychovali životy.

„Parafrázované diela svetovej drámy sú schválne vyhrotené až ku genderovej nekorektnosti a ,citáty' prichádzajú vždy v momentoch, keď si dámy chcú či potrebujú povedať viac, ako im konvenčný jazyk dovoľuje. Prechádzajú do metafory a nechávajú za seba hovoriť javiskové figúry, ktoré poznačil, prípadne znásilnil samotný režisér,“ hovorí autor Martin Čičvák. Na rozdiel od Činoherného klubu v Prahe, v ktorom Urnu na prázdnom javisku aj sám inscenoval, prenechal v Košiciach réžiu Ivane Uhlířovej. „Zaujíma ma divadlo, ktoré stavia na hercoch a nepracuje s nimi iba ako s bábkami,“ dodáva režisérka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Štátne divadlo Košice #Macbeth