Dizajnéri môžu súťažiť o logo Roka slovenského divadla

Slovenskí profesionálni dizajnéri môžu súťažiť o najlepšie logo pre Rok slovenského divadla 2020. Vyzýva ich na to Divadelný ústav v spolupráci s odborným garantom súťaže - Slovenským centrom dizajnu.

26.02.2019 07:00
snd, slovenske narodne divadlo Foto: ,
Slovenské národné divadlo si v roku 2020 pripomenie 100. výročie založenia.
debata

Do verejnej neanonymnej súťaže o návrh slávnostného loga Rok slovenského divadla 2020 / The Year of Slovak Theatre 2020 sa môžu do 31. mája prihlásiť so svojimi návrhmi jednotlivci, autorské kolektívy, ale aj grafické štúdiá či iné právnické osoby. Logo sa bude používať na označenie podujatí Roka slovenského divadla 2020. Víťazné návrhy získajú finančnú odmenu, absolútny víťaz si odnesie 3 000 eur a odmenu 600 a 400 eur si odnesú návrhy, ktoré skončia na druhom a treťom mieste. Trojicu najlepších návrhov predstavia organizátori verejnosti v júni. Agentúru SITA o tom informoval PR manažér Divadelného ústavu Dušan Poliščák.

Všetky včas doručené návrhy vyhodnotí 5-členná odborná komisia v zložení: poľský grafický dizajnér a pedagóg Tomasz Bierkowski, riaditeľka Divadelného ústavu Vladislava Fekete, historička umenia a kultúry, riaditeľka Slovenského centra dizajnu Mária Rišková, grafická dizajnérka Ľubica Segečová a riaditeľka Divadla Jána Palárika v Trnave Zuzana Šajgalíková. Hodnotenie bude dvojkolové. V prvom kole vyberú členovia komisie trojicu finalistov a ich poradie určia v druhom kole. Súťažné podmienky a ďalšie informácie sú zverejnené na webstránkach Divadelného ústavu – theatre.sk a Slovenského centra dizajnu scd.sk.

Vláda vyhlásila na návrh ministerstva kultúry rok 2020 za Rok slovenského divadla na svojom zasadaní v novembri minulého roka. V roku 2020 si totiž pripomíname dve jubileá významné nielen pre divadlo, ale pre slovenskú kultúru vo všeobecnosti, a to 100. výročie založenia Slovenského národného divadla a 190. výročie uvedenia prvého ochotníckeho predstavenia na našom území. Rok slovenského divadla má byť celospoločenskou udalosťou, sviatkom divadla vo všetkých jeho podobách, uznaním práce umelcov a ich významného vplyvu na rozvoj kultúry a národného dedičstva.

Cieľom série podujatí, ktoré pri tejto príležitosti vzniknú je tiež zviditeľniť slovenské divadelné umenie na Slovensku aj v zahraničí. Ministerstvo kultúry poverilo prípravou Roka slovenského divadla tri inštitúcie, Divadelný ústav, Slovenské národné divadlo a Národné osvetové centrum. „Divadelný ústav sa sústredí na aktivity a podujatia profesionálneho divadla na celom Slovensku a tiež smerom k zahraničiu,“ dodal Poliščák.

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Divadelný ústav #Rok slovenského divadla