Zomrel český divadelný a filmový herec Jiří Pecha

Po dlhodobých zdravotných ťažkostiach zomrel vo veku 74 rokov český divadelný a filmový herec Jiří Pecha. Spravodajský server Novinky.cz sa odvoláva na agentúru ČTK, ktorej správu potvrdila hovorkyňa divadla Husa na provázku Alžběta Nagyová.

28.02.2019 10:43
Jiří Pecha Foto:
Herec Jiří Pecha s dlhoročným kolegom a priateľom Bolkom Polívkom.
debata

Herec Jiří Pecha sa narodil v roku 1944 v Třebíči. Vyrastal v prostredí ochotníckeho divadla, ktoré neskôr formovalo jeho smerovanie. K herectvu ho priviedli rodičia – ochotníci z Třebíča. Divadlu, v ktorom hrali, sa hovorilo Búda. „Nebolo to divadlo len také hocijaké. Chodievala tam tiež hrať pani Nedošínská. Tam som nasal vôňu šminiek a vychodil prvé topánky po javisku v detských úlohách,“ povedal Pecha v rozhovore pre portál Ticbrno.

Počas štúdia na JAMU sa zoznámil aj so svojím dlhoročným kolegom a kamarátom Bolkom Polívkom. Roky hosťoval v jeho televíznej Manéži. Pecha stál aj pri zrode brnianskeho divadla Husa na provázku. K jeho najpamätnejším úlohám tu patrila komediálna Babička, stvárňoval však aj dramatické úlohy, napríklad hlavnú rolu v Shakespearovom Kráľovi Learovi.

V televízii a filme dostával prevažne malé úlohy. Vedľajšiu úlohu si zahral aj v známej komédii s Bolkom Polívkom Dědictví aneb Kurvahošigutntag režisérky Věry Chytilovej, v ktorej stvárnil anjela. Objavil sa tiež vo filmoch Pupendo či Nuda v Brně. V oboch častiach rozprávky Anděl Páně stvárňoval svätého Mikuláša, zahral si vodcu lúpežníkov v rozprávke Lotrando a Zubejda a v Babovřeskoch stvárňoval deda Vendu.

debata chyba
Viac na túto tému: #úmrtie #Bolek Polívka #Jiří Pecha