Zákulisie slávneho Cirque du Soleil je plné bájnych tvorov

V útrobách Zimného štadióna Ondreja Nepelu v Bratislave sa zahniezdili pradávne kreatúry na čele s vládcom oblohy, vtákom Torukom. Žiaden nálet na hlavné mesto však nehrozí. Ide o obrovské bábky z predstavenia Toruk – The First Flight, ktoré čakajú na to, kým obživnú pod rukami umelcov zoskupenia Cirque du Soleil. Vo svetoznámej akrobatickej šou, ktorú mohli slovenskí diváci vidieť už vo štvrtok, ožíva príbeh Na'vijčanov, odohrávajúci sa dávno pred udalosťami vo filme Avatar od Jamesa Camerona. Denníku Pravda sa podarilo nahliadnuť do zákulisia tejto šou.

01.03.2019 17:44
Cirque du Soleil Toruk The First Flight Foto: ,
V predstavení sa objavia aj celkom nové stvorenia, ktoré budú možno súčasťou novej série filmov Avatar.
debata

Je štvrtok niečo po tretej hodine popoludní a na zimnom štadióne vládne čulý ruch. Pravidelný režim športovej haly pripomínajú hokejisti, ktorí prechádzajú z bočnej tréningovej plochy, no inak je priestor plný zaneprázdnených technikov, maskérov, umelcov, ale aj makiet rozličných bájnych tvorov. Všetci majú plno práce. Už o pár hodín ich čaká slovenská premiéra šou inšpirovanej hollywoodskym hitom. Nad všetkými kulisami sa týči najmä bábka hlavnej hviezdy predstavenia – 12 metrov širokého a 115 kilogramov vážiaceho vtáka Toruka, ktorého má podľa príbehu po prvý raz skrotiť a osedlať odvážny na'vijsky chlapec.

Video

Slovíčko bábka nie je použité náhodne. Obrovského červeno-oranžového vtáka, ktorý sa bude vznášať nad hlavami divákov, ovláda celkom šesť bábkarov. Telami artistov sú ovládané aj ďalšie gigantické bábky dotvárajúce rôznorodú faunu planéty Pandora. Vidieť, že tvorcovia šou mysleli aj na tie najmenšie detaily, aby vytvorili dokonalú ilúziu filmového sveta. Od začiatku na celý proces dohliadal aj samotný James Cameron, s ktorým tím Cirque du Soleil konzultoval nielen samotný príbeh, ale aj nové postavy a tvory, ktoré sa v ňom objavia. Prípravy na predstavenie trvali päť rokov.

„Na všetkom sme pracovali spoločne, všetko sa muselo schvaľovať. Jeho tím bol však veľmi nápomocný a dal nám prístup k potrebným materiálom. Podľa nich sme boli schopní vytvoriť bábky, ktoré sa naozaj ocitli vo filme, no zároveň aj celkom nové stvorenia,“ ukazuje Janie Malletová z tímu Cirque du Soleil na obrovského chrobáka vedľa seba. Ako dodáva, možno aj on sa nakoniec objaví v ďalších pokračovaniach filmu Avatar, ktoré by mali do kín prísť po roku 2020. „Bol to pre nás výnimočný krok a v istom zmysle ide naozaj o rozšírenie celého príbehu. Sme vlastne prequelom. Dej sa odohráva 3 000 rokov pred udalosťami v pôvodnom filme. Vytvorili sme nové kmene, nové stvorenia, ktoré ešte diváci v Avatarovi nemali možnosť vidieť, no teraz sú súčasťou celého príbehu,“ dodáva.

Po prvý raz v Cirque du Soleil použili aj celkom nové disciplíny ako napríklad púšťanie šarkanov. Vrátane Toruka ich bude nad publikom krúžiť až osemnásť. „Je to prvý raz, čo sa na scéne šarkany využívajú takýmto spôsobom. Nikdy by som si nemyslel, že raz budem účinkovať v predstavení Cirque du Soleil. Je to pre mňa tak trošku zázrak,“ neskrýva nadšenie špecialista na šarkany Chris Goff. Artisti podľa jeho slov dobre zvládajú aj chvost, ktorý je súčasťou ich kostýmu. „Je to náročné, no zároveň nič také, na čo sa nedá zvyknúť. Je to jednoducho súčasť kostýmu a umelci sa postupne učia, ako sa v ňom majú pohybovať. V určitých momentoch si napríklad chvost chytia, aby im nezavadzal,“ približuje.

Príbeh Toruk – The First Flight predstavia artisti na Zimnom štadióne do 3. marca celkovo v siedmich predstaveniach. Na celosvetovom turné sú už tri roky a do slovenskej metropoly sa vracajú po necelých dvoch rokoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Avatar #James Cameron #Cirque du Soleil #cirkus #zákulisie