Smutný tulák Charlie inak, ako ho poznáte

Vyťahané neforemné nohavice, úzke sáčko, malý klobúk, priveľké vyčaptané topánky, bambusová palička džentlmena. Melancholický klaun, ktorého kostým prezrádzal, že zažil aj lepšie časy, si za necelý rok podmanil Hollywood. Mužíček s potmehúdskymi fúzikmi ako hrdina nemých grotesiek rozosmieval a dojímal. Ľudia tuláka milovali. A jeho autor Charlie Chaplin zarábal veľké peniaze.

16.03.2019 09:00
Konstantin Korotkov  Charlie Chaplin   8 balet Foto:
Konstantin Korotkov ako Charlie Chaplin v novom balete Slovenského národného divadla.
debata

„Všetko, čo vám k rozpoznaniu tohto velikána stačí, je jeho silueta. Viac netreba. Jeho prejav je neverbálny, rúca rečové bariéry, nemusíte hovoriť po francúzsky ani po anglicky, stačí vnímať jeho reč tela,“ hovorí Daniel de Andrade. Choreograf a režisér, ktorého legenda strieborného plátna priťahuje už roky. Charlie Chaplin ako človek aj ako umelec. Inšpirujúcu tému sa rozhodol v Anglicku žijúci Brazílčan vyrozprávať prostredníctvom baletu. Pôvodnú inscenáciu Tulák Chaplin uvádza 16. marca vo svetovej premiére Balet Slovenského národného divadla.

Príbeh svojho hrdinu sleduje od krušného detstva v biede cez časy, keď herec, scenárista, režisér, skladateľ a producent vystúpal na výslnie slávy, až po začiatok 70. rokov, keď získal Oscara. Pripomína aj životné i tvorivé prehry filmovej hviezdy. „Priniesol na plátno smiech a prostredníctvom svojich filmov rozosmieval niekoľko desaťročí celé generácie. Aj v ťažkých chvíľach, mám na mysli svetové vojny i hospodárske krízy. Veľmi citlivo pracoval v náročnými témami a tlmočil ich ľuďom tak, aby ich zabavil a priniesol do ich životov radosť,“ nazdáva sa libretista, choreograf a režisér Daniel de Andrade. Aj dnes má podľa neho Chaplin čo povedať. A rovnako ako jemu ešte stále prináša svetu svoje posolstvo, ohromuje a inšpiruje.

„Chaplinove osudy sú prepojené s tancom. Jeho matka bola tanečnica, herečka a speváčka, ktorá sa tancom a spevom živila od šestnástich rokov,“ pripomína autor hudby a spolutvorca libreta Carl Davis. „Malý Charlie po nej zdedil tanečný talent a odmalička rád tancoval. Jeho prvé pouličné vystúpenie, za ktoré dostal prvý honorár, bolo práve tanečné,“ pokračuje v Británii žijúci americký skladateľ. Dlhé roky komponoval hudbu k Chaplinovým nemým filmom, podpísal sa pod množstvo vystúpení o jeho živote a kariére. „Nie všetci vedia, že Chaplin bol aj skladateľom, ktorý zanechal množstvo nádhernej filmovej hudby. V inscenácii bude znieť jeho originálna hudba v mojej úprave. Hlavným motívom je hudba z filmu Svetlá veľkomesta,“ dodal Carl Davis.

Ambíciou tvorcov nebolo vytvoriť ďalší životopisný príbeh, v ktorom by len opakovali to, čo je známe z kníh, filmov a divadelných hier. Ale priniesť nový pohľad na peripetie osudov umelca, ktorého tulák bol metaforou poézie smiechu a sĺz. Aj vrcholy a pády hollywoodskej hviezdy a odvrátenú tvár slávy, ktorú jedna z najväčších filmových legiend dôverne poznala. Tanečné dianie na scéne a v kostýmoch Marka Baileyho vizuálne dotvárajú projekcie a ukážky z Chaplinových filmov.

„Slovo tulák v názve inscenácie charakterizuje výraznú črtu Chaplinovho života. Mal niekoľko domovov a napriek tomu bol večný tulák – emigrant,“ dodáva choreograf a režisér Daniel de Andrade.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #divadlo #Charlie Chaplin