Počas Týždňa komédie je humor na javisku v pozore

Na prvý pohľad ani zďaleka nejde o vtipné témy. Na javisku rezonuje kríza súčasnej demokracie a rodiny, xenofóbia, nacionalizmus či genderová problematika, no publikum sa aj napriek tomu náramne zabáva. Ponor do súčasnej spoločenskej situácie s veľkou dávkou irónie, humoru a nadhľadu už tradične ponúka divácky obľúbený projekt Týždeň komédie, ktorý v Mestskom divadle Pavla Országha Hviezdoslava v Bratislave potrvá až do druhého apríla.

30.03.2019 09:00
Rodinný parlament Foto:
Tatiana Kulíšková (matka), Vladimír Jedľovský (otec), Martin Kochan (syn) a Petra Blesáková (dcéra) v komédii Rodinný parlament.
debata

Aj tento rok sa v rámci podujatia zaostreného na komédie predstavia divadlá z rôznych kútov Slovenska, ale aj Českej republiky. Rozochvieť bránice divákov sa vo štvrtok snažilo Klicperovo divadlo z Hradca Králové s hrou Bez bab! Aneb Kutloch o mužoch, ktorých spojí trauma z pravidelných návštev nákupných centier. O tom, ako môže jeden vtip vyvolať malú rodinnú drámu, zase v piatok referovala inscenácia Jméno Mestského divadla Brno. Trojicu z Česka v sobotu v Bratislave zavŕšia hostia z Prahy, ktorí sa v autorskej hre Kanibalky: Soumrak samců neboja pod povrchom bláznivej satirickej detektívky kritizovať konkrétnych politikov ako napríklad Václava Klausa, Tomia Okamuru či prezidenta Zemana.

Štafetu zodpovednej a neľahkej úlohy – rozosmiať divákov – v nedeľu prevezme Mestské divadlo Žilina. Čo keby Hitler v roku 1945 nespáchal samovraždu, ale len zaspal? A čo keby sa zhodou záhadných okolností zobudil v súčasnom Berlíne? Našiel by v dnešnom svete spojencov a podporovateľov? Aj to sú otázky, ktoré nemecký spisovateľ Timur Vermes rozvíja vo svojom bestselleri A je tu zas a ktoré inšpirovali aj režiséra rovnomennej divadelnej dramatizácie Filipa Nuckollsa. „Timur Vermes – pôvodnou profesiou ghostwriter – priam geniálne absorboval komplexnosť národného socializmu a Adolfa Hitlera. Napísal mimoriadne zábavný román, na ktorého krátkom priestore odkrýva všetky mechanizmy vzniku tejto ideológie. Aj to, ako v súčasnej dobe dokážu totalitné strany manipulovať s verejnou mienkou,“ priblížil minulý rok pre Pravdu Nuckolls.

Ako funguje vládny režim, tentoraz v rámci rodinných vzťahov, priblíži aj komédia trnavského Divadla Jána Palárika Rodinný parlament, v ktorej sa chod domácnosti podriadi pravidlám parlamentnej demokracie. Uznesenie je potrebné aj k banalitám, ako je upratovanie či kúpa nových spotrebičov a v snahe presadiť si svoje sa k slovu dostávajú aj zákulisné machinácie. Týždeň komédie v utorok ukončí inscenácia nitrianskeho Divadla Andreja Bagara Testosterón, v ktorej sa diváci dozvedia, čo si v skutočnosti myslia muži o ženách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Bratislava #Mestské divadlo P. O. Hviezdoslava #komédia #A je tu zas