Sugestívne denníky z revolučného Ruska v SND

Osudy mladého, po vzdelaní túžiaceho dievčaťa z kultúrnej rodiny počas revolúcie a občianskej vojny v Rusku zaznamenávajú denníky Ale Rachmanovovej. Dramatizáciu ich knižného vydania inscenoval na javisku Činoihry Slovenského národného divadla režisér Roman Polák.

19.04.2019 15:02
ruské denníky Foto:
František Kovár a Robert Roth v inscenácii Ruské denníky.
debata

Ruské denníky sú veľkou freskou o tom, ako dejiny menia spoločnosť aj ľudí. "Sú nesmierne silným, autentickým a sugestívnym rozprávaním o dobe, ktorá sa vymkla z kĺbov, rozprávaním desivým, no zároveň i hlbokým, odkrývajúcim najtemnejšie zákutia ľudskej duše“ pozýva na sobotnú premiéru divadlo. Premiéra Ruských denníkov mala byť pôvodne už koncom marca, preložili ju však zo zdravotných dôvodov, keď si Božidara Turzonovová tesne pred premiérou zlomila ruku. V inscenácii sa predstavia Monika Potokárová, František Kovár, Zuzana Fialová, Richard Stanke, Zdena Studenková či Robert Roth.

„Kniha má 650 strán a to je na desať inscenácií. V inscenácii reflektujem roky 1916 až 1919. Sústredil som sa najmä na zmenu pred revolúciou najskôr sociálno-demokratickou vo februári a potom boľševickú, ktorej červený teror rozkladal ľudské vzťahy, pokúšajúc sa vytvoriť akéhosi nového človeka. Nejde však o politikum, ale naozaj len rodinné situácie, z ktorých sú niektoré aj vtipné. V Rachmanovovej texte cítiť nadhľad a napriek všetkej krutosti, ktorej sa rodine dostane, je v ňom aj istá empatia,“ povedal pre Pravdu Roman Polák.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Roman Polák #Aľa Rachmanovová #Ruské denníky