Pútavá Mandragora v zvolenskom Divadle Jozefa Gregora Tajovského

Vtipné, pútavo zinscenované, unikátne hudobne podfarbené a štýlovo prevedené – také je predstavenie renesančnej komédie Nicolla Machiavelliho Mandragora v interperetácii zvolenského Divadla Jozefa Gregora Tajovského.

20.05.2019 12:24
debata
Protagonisti inscenácie Mandragora v zvolenskom... Foto: Rene Miko
Mandragora Protagonisti inscenácie Mandragora v zvolenskom Divadle Jozefa Gregora Tajovského.

Nicollo Machiavelli vložil do humorného príbehu o oklamanom paroháčovi nielen šteklivé situácie, ale aj filozofické zamyslenia a kritiku pretvárky. Filozof, historik a politik Nicollo Machiavelli (1469–1527) je dodnes sprítomnený najmä vďaka knihe Vladár o mechanizmoch fungovania moci. Jeho uznávaná komédia Mandragora patrí v rámci európskej kultúry do žánru commedia erudita, učená komédia.

Dej hry je situovaný do Florencie, kolísky renesančného umenia a autorovho rodiska. V čase, keď v meste vrcholí karnevalový ošiaľ, násobia sa ľudské vášne i charakterové slabosti, kladie sa maska na masku. To dáva príležitosť talentovanému tvorcovi napísať komédiu nielen o pretvárke, ale aj o ľudských slabostiach, moci peňazí, o moci moci až krutovlády, ľudskej hlúposti a okúzľujúcom cvengotu mincí. Situované do súčasnosti sa divák vysoko pútavou formou dozvedá pravdu o fešáckom. Callimacovi, ktorý zatúži po pôvaboch krásnej Lucrezie, manželky nasprostastého doktora Niciu. Promenádna pouličná kapela Mandragora hudobnou formou rozpráva o zákulisiach ľudskej pretvárky a nezabúda sa kritickým okom pozrieť nielen na úlohu cirkvi v spoločnosti či povestnú „poctivosť“ vydatých žien. Čo je naše, to sa počíta.

Režisér Peter Palik podporil dynamiku a nadsádzku hry tak rukolapne, že nezostáva jedno oko suché, a to nie od plaču. Palik je tiež autorom úpravy hry a scény. Výrazné kostýmy hercov navrhla Eva Farkašová. Dramaturgiu zastrešila Uršuľa Turčanová a naživo hrané piesne na Machiavelliho prebásnené verše zhudobnili Martin Geišberg a Daniel Špiner. Hrajú Juraj Smutný, Ondřej Daniš, Daniel Výrostek, Lucia Letková, Richard Sanitra a Tomáš Ivanka ako hosť.

Inscenácia Mandragora vstupuje s razantnou energiou do komorného priestoru divadelného Štúdia. Použité scénické riešenie kladie na prvé miesto silu interpretácie protagonistov. Komédia Mandragora mala pôvodnú premiéru v roku 1960 v réžii Igora Lemboviča.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Divadlo Jozefa Gregora Tajovského