Dávid Hartl cíti pri Cyranovi z predmestia zadosťučinenie

Slovenský herec Dávid Hartl cíti pri novom prevedení muzikálu Cyrano z predmestia veľké zadosťučinenie. Ako debutujúcemu dramaturgovi čerstvého predstavenia, ktoré tvorili spolu s Patrikom Vyskočilom v pozícii režiséra zhruba rok a pol, mu pritom ani po prvých premiérach nie je podľa vlastných slov ľúto, že si v novinke nezahral.

21.05.2019 16:00
Dávid Hartl Foto: ,
Herec a producent Dávid Hartl počas tlačovej konferencie k premiére slovenského muzikálu Cyrano z predmestia.
debata

„Objavil som totiž rovnako pestrý a zaujímavý svet dramaturgie a všetky tie situácie som si aj tak doma vždy prehrával, pričom som si počas príprav odohral v hlave situácie úplne všetkých, nie iba jednej postavy, ako to zvyčajne býva, keď ste v hre obsadený, takže mi nechýba vôbec nič,“ povedal v rozhovore pre agentúru SITA.

Za príležitosť priviesť na divadelné dosky obnovené kultové predstavenie je nesmierne vďačný. „Som rád, že sme s Patrikom vytvorili takúto tvorivú dvojicu a čo je najkrajšie, že sme presvedčili aj starších kolegov z divadla, aby nám uverili. Aj starší herci túto inscenáciu hrajú s radosťou, čo je podľa mňa veľmi pekné, je to také zadosťučinenie,“ poznamenal 25-ročný herec.

Zásadné a dôležité bolo preň aj požehnanie od libretistky pôvodného Cyrana z predmestia, Alty Vášovej. „Bolo pre mňa veľmi potešujúce a milé, keď sa pani Vášová po prvej verejnej generálke vyjadrila, že je nadšená, vraj si dokonca aj poplakala, a povedala nám, že každý nápad, ktorý sme tam dali, je veľmi účinný, funkčný a logický. To bolo pre mňa veľmi dôležité,“ vyjadril sa Hartl, ktorý je po úspešnom uvedení muzikálu do budúcna otvorený aj ďalším dramaturgickým príležitostiam.

„Pre mňa je to ako čerstvý vánok a také potvrdenie rôznorodosti. Myslím, že to nie je žiadny fenomén, aj u nás aj v zahraničí sa bežne stáva, že sa herec ujme dramaturgie alebo réžie. My sme sa to len snažili osvojiť si a je očarujúce a pre nás prekvapivé, že nám to vedenie Divadla Nová scéna dovolilo,“ uzavrel.

debata chyba
Viac na túto tému: #muzikál #Divadlo Nová scéna #Dávid Hartl #Cyrano z predmestia