Fyzici? Rádioaktívna komédia, čo hýri nápadmi

Naša veda sa stala strašnou, bádania nebezpečnými, poznatky smrtonosnými. Hlása Möbius, jeden z pacientov psychiatrickej liečebne, ktorému sa zjavuje Šalamún.

01.06.2019 12:00
Fyzici SND Foto:
Monika Potokárová (sestra Monika) a Robert Roth (pacient Johan Wilhelm Möbius) v inscenácii Fyzici.
debata

Druhý zvestuje, že je Einstein, a tretí sa vyhlasuje za Newtona. Pod maskami pomätencov sa však skrýva geniálny fyzik a agenti tajných služieb, snažiaci sa získať vedcove nápady. Na kliniku, ktorej pevnou rukou vládne doktorka van Zahnd, prichádza policajný inšpektor vyšetrovať vraždy dvoch ošetrovateliek. Karusel záhad roztáča Friedrich Dürrenmatt vo svojej najslávnejšej hre Fyzici. Komédiu majstra absurdnej grotesky uvádza v sobotu a v nedeľu v premiére Slovenské národné divadlo.

„Posolstvo Fyzikov je univerzálne. Nie je len o zodpovednosti vedcov, ale aj médií či umelcov. O zodpovednosti každého, kto má možnosť zmeniť realitu, ktorú žijeme,“ hovorí poľský režisér Jan Klata. „Poznanie je zbraň. Čo s ňou urobíme, je základná otázka týkajúca sa všetkých ľudských bytostí,“ pokračuje. Hru, ktorá vznikla v roku 1961, keď žil svet v hrôze pred jadrovými zbraňami, považuje za aktuálnu aj dnes. Ba ešte aktuálnejšiu, dôležitejšiu a provokatívnejšiu, akou bola v časoch studenej vojny. Žijeme totiž v čase totálneho ohrozenia a znepokojujúcej možnosti samozáhuby ľudstva. „Inscenácia je o svete, ktorý vás privedie až k šialenstvu, a vy ho uprednostníte pred zodpovednosťou,“ vysvetľuje európska divadelná hviezda.

Matematické výpočty v tvare atómového hríba. Konštrukcia pripomínajúca klietku, v ktorej sa príbeh „rádioaktívnej komédie“ odohráva. Nad portálom tri plátna, na nich rôzne detaily hereckých akcií. Vďaka portom nie je ich prejav klasicky preexponovaný. Hudbu, ktorej koláž je súčasťou výpovede, vyberal sám režisér. Rozpohybovaná inscenácia hýri aj vizuálnymi nápadmi. „Očakávajte neočakávateľné,“ dodáva Jan Klata, ktorý v Činohre SND hosťuje po prvý raz.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #premiéra #SND #Činohra SND #Fyzici