Nová scénická esej Pastierska symfónia mieri do SND

Divadlo Pôtoň uvedie v Slovenskom národnom divadle (SND) novú inscenáciu. V piatok (21. 6.) sa v Štúdiu SND uskutoční bratislavská repríza titulu Pastierska symfónia. Jeho tvorivý tím sa minulý rok podpísal pod najlepšiu inscenáciu divadelnej sezóny Americký cisár.

19.06.2019 16:00
Pastierska symfónia Foto:
Bratislavská repríza titulu Pastierska symfónia sa uskutoční v piatok 21. 6. v Štúdiu SND.
debata

Scénická esej Pastierska symfónia vznikala na základe tém, ktoré ponúka klasická slovenská dráma z minulého storočia odohrávajúca sa v prostredí Demänovskej doliny Bačova žena. Príbeh hrdinov zo Stodolovej reemigračnej drámy sa v kompozícii Divadla Pôtoň transformuje do prúdu asociatívnych obrazov národnej a kultúrnej identity, mytológie a kolektívnej pamäte. Krátka lokálna legenda sa premieňa na správu o civilizácii. Civilizácii, ktorá zostala zakliesnená nielen v geografickom, ale najmä v myšlienkovom a hodnotovom mŕtvom bode, na rázcestí medzi zánikom a znovuzrodením.

„Scénická esej odkazuje na vzťah človeka k prírode, tradíciám, kultúre, náboženstvu a rituálom, obnažuje národnú pamäť, folkloristický sentiment a úpornú snahu zachovávať pozostatky našej predhistórie. Rekonštrukcia minulosti sa prelína s analýzou prítomnosti a na pozadí starého defragmentovaného príbehu prebieha konfrontácia so súčasnosťou,“ uvádza k predstaveniu vo svojom programe SND.

Tvorcovia sa podľa vlastných slov pokúsili o vytvorenie svojbytného jazyka, opierajúc sa v procese tvorby o metódu introspekcie. „Skúmaním vzťahu medzi človekom a prírodou, človekom a vierou, jednotlivcom a spoločnosťou, na pôdoryse jednoduchého príbehu, sa pokúšame vyabstrahovať univerzum a z jeho esencií vytvoriť nový mýtus. Inakosť je obohacujúca. Skúmame osobné hranice a priepustnosť. Nerešpektujeme zaužívané hierarchie v tíme, každá funkcia je spochybniteľná,“ povedala k procesu tvorby režisérka Iveta Ditte Jurčová. Koncept inscenácie podľa nej vznikal v procese kolektívnej tvorby s výrazným autorským vkladom performerov: „Vyznávame eklekticizmus ako princíp tvorby a zdroj pre vytvorenie kompaktného jazyka. Skúmame možnosti komunikácie s divákom nielen v zmyslovej, ale predovšetkým v asociatívnej rovine, v spoločnom prepojení univerzálnych kultúrnych odkazov.“

Tvorivý inscenačný tím pracoval takmer v identickom zložení ako pri tvorbe inscenácie Americký cisár, ktorá získala cenu Dosky 2018 za najlepšiu inscenáciu divadelnej sezóny a nominácie za najlepšiu réžiu a najlepšiu scénografiu. Réžia sa ujala Iveta Ditte Jurčová, ktorá je tiež spolu s Michalom Dittem spoluautorkou projektu. Dramaturgiu mal na starosti Marek Godovič, pod libreto sa podpísali Michal Ditte, Iveta Ditte Jurčová, Katarína Caková. Autormi hudby sú Ivana Mer & Cristian Estrella. V inscenácii účinkujú Ela Lehotská, Natália Puklušová, Robo Nižník, Filip Jekkel a Ľubomír Raši.

Pastierska symfónia mala premiéru 13. apríla v Divadle Pôtoň v Bátovciach. „Ďalšie predstavenie uvedie divadlo v Dome kultúry Liptovský Mikuláš 22. júna,“ informoval o tom TASR Michal Ditte, riaditeľ a dramaturg Divadla Pôtoň.

debata chyba
Viac na túto tému: #SND #Divadlo Pôtoň #Pastierska symfónia