Do archívov Divadelnej Nitry môžu ľudia nazrieť aj z domu

Divadelná Nitra sprístupnila po rokoch svoje bohaté archívy verejnosti. Takmer 300 textov hier, vyše 5000 fotografií a asi 250 videozáznamov inscenácií odohratých za 27 ročníkov medzinárodného festivalu je dostupných prostredníctvom projektu Otvorené archívy a novej webstránky www.dnarchivy.sk.

08.08.2019 14:00
Divadelná Nitra Foto:
Archív festivalu Divadelná Nitra je prístupný prostredníctvom novej webstránky www.dnarchivy.sk.
debata

Stránka vznikla ako jeden z výstupov projektu Otvorené archívy Divadelnej Nitry (výskum – reflexia – výskum). „Je výsledkom mnohoročnej práce na zbere a systematizovaní dokumentov z činnosti Asociácie Divadelná Nitra a preto poskytuje rôznorodé a často unikátne údaje, ktoré nikde inde na Slovensku dohľadať nie je možné,“ uvádza sa na webe, ktorý sa má stať významným zdrojom informácií pre študentov a pedagógov vysokých i stredných škôl v oblasti scénického umenia, ale aj iných kultúrno-spoločenských disciplín, dôležitým podkladom pre prácu divadelných kritikov a historikov, ale aj inšpiráciou pre divadelných umelcov.

K dispozícii je vyše 6000 dokumentačných materiálov z 398 inscenácií hlavného programu festivalu – zoznamy, fotografie, video nahrávky a texty inscenácií, publikácie, katalógy. „Mnohé sme museli digitalizovať, aby mohli byť sprístupnené. Väčšina je dostupná online, niektoré však (videonahrávky, texty inscenácií a fotografie v tlačovej kvalite) môžeme vzhľadom na dodržiavanie autorských práv poskytnúť len na študijné účely po vyžiadaní,“ upozorňujú autori webu.

Stránka obsahuje rôzne vyhľadávacie kritériá aj fulltextové vyhľadávanie. Texty o inscenáciách i hosťujúcich režiséroch sú v znení, v akom boli publikované v katalógoch jednotlivých ročníkov. Mnohé informácie teda nemusia byť už aktuálne a treba ich študovať s prihliadnutím na ročník festivalu, v ktorom bola inscenácia uvedená.

Vzhľadom na množstvo spracovávaných materiálov je stránka DNArchívy stále v procese dopĺňania. „Napríklad videozáznamy sú k dispozícii zatiaľ z rokov 2013 – 2018, finalizuje sa anglická verzia stránky, časom budú doplnené informácie o vybraných podujatiach sprievodného, vzdelávacieho či pracovného programu festivalu,“ avizujú autori.

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #Nitra #archív #Divadelná Nitra