Kremnické Gagy: Ženy v humore - humor v ženách

Jazdkyni na veľkej trojkolke asistujú pri balansovaní, tanci a vtipkovaní dve marionety. Keď sa postaví na chodúle, gejzír humoru vyrazí do závratných výšok.

23.08.2019 07:00
Kana Foto:
Pouličná žonglérka Kana.
debata

Alebo. Upratovačka snívajúca o veľkých dobrodružstvách sa mení na rytiera, ktorý vyrazil do vojny. S obrovskou hromadou špinavej bielizne. Pred trpkým osudom sa totiž utieka k príbehom Johanky z Arcu. Ďalšia atrakcia. Chodí pomaly a ťažko. Zdá sa, že pani v šatke a zástere už priveľa pamätá. Keď však nastúpi do nekonečného kruhu akrobacie, je nezastaviteľná. A nevídané akrobatické kúsky, hojne prisáľané humorom, vyvolajú pochybnosti, či skutočne sledujete najstaršiu akrobatku na svete.

Aj produkciu Fleur Belgičanky Marie-Anne Dirckx, pantomimickú klauniádu The Brave Jane, s ktorou dorazí Nemka Gardi Hutter, a cirkusový ťahák The Great Nanny Show v podaní reprezentantky krajiny tisícich jazier Sari Mäkalä uvedie 39. ročník medzinárodného festivalu humoru a satiry Kremnické gagy.

„Hlavnou programovou linkou tematického ročníka budú dámy, ženy v humore a humor v ženách,“ uvádza producent festivalu Pavol Kelley. Nebolo vraj jednoduché zrealizovať „bláznivý“ nápad, s ktorým prišiel pred tromi rokmi. „Dramaturgia je jednoducho ženská a hotovo. Nebojte sa, aj muži budú. Ale málo, len v nevyhnutných prípadoch,“ pridáva s úsmevom.

„Inšpirovali ma slová Miroslava Horníčka, ktorý raz povedal, že nech pátra, ako pátra – nepozná žiadnu ženskú humoristickú dvojicu. Veď ktorá bude tá škaredá alebo nebodaj hlúpa? No vlastne to na Gagoch ani nie je dôležité. My sa totiž hlavne sústredíme na dobrý humor. Nič to, že je ženský. Dámske duo sme síce stále nenašli, ale vychutnajte si ženský festival humoru a satiry všetkými zmyslami,“ hovorí riaditeľ festivalu Roman Vykysalý.

„Smiechu nie je nikdy dosť, dnešná šialená doba vymknutá z kĺbov potrebuje akcie ako Kremnické gagy,“ zdôrazňuje prezidentka Akadémie humoru, ktorou sa stala tento rok Eva Holubová. Privezie aj svoju one woman show Hviezda. Ako herečka, ktorú po desaťročiach v regionálnom divadle náhle preslávi veľký televízny seriál, poodhaľuje zákulisie českého showbiznisu.

K veľkému šapitó pribudne tentoraz aj malé. Postaví ho taliansky Petit Cabaret 1924. Mágiou, žonglérskymi kúskami, tancom aj akrobaciu navodí atmosféru parížskych kaviarní minulého storočia. Krátke zábavné príbehy s nečakanými pointami namixovala španielska držiteľka mnohých svetových ocenení Valeria Guglietti z tieňohry, bábok, komiksu a hudby v predstavení Don't touch my hands. Očarujúci a pestrofarebný svet japonskej pop kultúry a ekvilibristiky privezie do Kremnice Kana, ktorá si zo švajčiarskeho festivalu odniesla prvú cenu za najlepšiu show odohranú na ulici.

„Prídu ženy aj z krajín, ktoré na festivale ešte zastúpenie nemali. Japonsko, Argentína či Irán. Celkovo bude na festivale viac ako sedemdesiat predstavení dám z Belgicka, Francúzska, Fínska, Portugalska, Švajčiarska, Španielska, Talianska, Ruska, Poľska, Chorvátska, Česka a Slovenska,“ spresňuje producent festivalu Pavol Kelley. Zahraničné produkcie budú mať u nás premiéry. V trojdňovom programe, ktorý štartuje v piatok o 13. h v areáli Mestského hradu, sú zastúpené rozmanité žánre, od súčasnej klauniády cez nový kabaret a činohru až po kreslený humor. V Uličke slávnych nosov pribudne umelecký reliéf Magdy Pavelekovej. „Vďaka svojmu nezameniteľnému humoru a schopnosti uťahovať si sama zo seba a svojich nedostatkov má ,pani Majda' svoje miesto medzi najlepšími hercami a humoristami už dávno vyhradené,“ zdôvodňujú organizátori svoje rozhodnutie.

Smiešno-smutný je aj tohtoročný vizuál. Je to výšivka. Ženičky sedia na šamlíkoch a šklbú husi. Autorkou je Ivana Šáteková, ktorá vlani získala cenu Zlatý gunár v kategórii karikatúra. „Výšivka je satirou doby, v ktorej žijeme. Kedysi bolo vrcholom socializácie večerné šklbanie peria, dnes sa prepierame a šklbeme v online priestore a na sociálnych sieťach aj počas dňa,“ dočítate sa vo Festivalových novinách, ktoré uvádzajú informácie o jednotlivých akciách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #festival #divadlo #ženy #Kremnické gagy #humor #satira