Nová hra približuje, aké je to utiecť pred vojnou z domova

Ako by vyzeral útek zo Slovenska, kde vypukla vojna, do cudzej krajiny približuje deťom a školákom divadelná hra Domov (kde je ten tvoj?). Inscenáciu podľa knihy dánskej autorky Janne Teller pripravil režisér Svetozár Sprušanský v divadle Nová scéna.

28.08.2019 14:00
Domov (kde je ten tvoj?) Foto:
Herci Dávid Hartl a Michal Candrák v predstavení Domov (kde je ten tvoj?).
debata (1)

Herci Dávid Hartl a Michal Candrák ukazujú najmä mladému divákovi, ako vyzerá útek z krajiny, pobyt v utečeneckom tábore, ale aj nový začiatok v cudzej krajine. Pri príprave spolupracovali aj s migračným úradom ministerstva vnútra. Po predstavení nasleduje diskusia s divákmi, na ktorej sa úradníci takisto podieľajú. Hru tento týždeň predstavili za účasti autorky knihy Janne Teller aj dospelému publiku počas 7. ročníka Vzdelávacieho seminára EMN o migrácii. Organizuje ho Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM) Slovensko ako koordinátor Národného kontaktného bodu Európskej migračnej siete (EMN) v SR. Podujatie bolo financované Európskou úniou.

Diváci sedia okolo obdĺžnikového hľadiska, čo ich podľa Sprušanského vtiahne hlbšie do deja. Deti si podľa neho uvedomujú, aká musí byť vojna strašná a v následnej diskusii otvárajú ďalšie otázky, napríklad rozdiel medzi nacionalizmom a vlastenectvom. S tým, že by mládež počas predstavenia vyrušovala, problém nemá, aj vďaka tomu, že deti sedia okolo celého javiska a sú tak blízko hercom. Ako ďalej režisér hry vysvetlil, v predstavení pracujú so slovenskými piesňami upravenými do modernejšej podoby. V hre zaznejú piesne Gejzu Dusíka, Pozhasínané od Modusu či Čierne oči choďte spať. „Deti ich nepoznajú, ale po predstavení hovoria, že sa im páčia. Dokonca viem, že si ich potom nájdu aj na YouTube,“ povedal Sprušanský.

Ich snahou je dostať hru aj mimo Bratislavy. S hrou už vystúpili v Martine, vystúpenia chystajú aj v Prahe či Varšave. Na jeseň je na pláne spolupráca s divadlom Jonáša Záborského v Prešove, na jar by zase chceli predstavenie odohrať na stredom Slovensku. Riaditeľ Migračného úradu MV SR Bernard Priecel dodal, že z Prahy evidujú záujem nájsť u nich divadlo, ktoré by hru naštudovalo a hralo pre mládež. Sprušanský doplnil, že ohlasy na hru sú väčšinou zo strany pedagógov pozitívne. Keď hru školám ponúkajú, približne 80 percent prejaví záujem. V tejto súvislosti ale vysvetlil, že zmenili názov. Kniha Janne Teller sa v origináli volá „Vojna – predstav si, že by tu bola“, oni chceli prísť s niečím pozitívnym.

"Ľudia si myslia, že sa im to nestane. Mysleli si to ľudia v Sarajeve, mysleli si to ľudia Líbyi. Ale stalo sa im to. Táto kniha nedáva politické riešenie, v tomto nie som naivná. Ale prvý krok k tomu, aby bol svet lepší, je umenie pochopiť, byť tolerantný. Ak kniha k tomuto pomôže, budem šťastná,“ povedala Teller. Obálka knihy vyzerá ako pas. Dôvodom podľa nej je, že ľudia na Slovensku či v Dánsku si neuvedomujú, aký dôležitý dokument majú, pre utečencov však ide o jeden z najvzácnejších papierov.

Riaditeľ migračného úradu Bernard Priecel je rád, že migračný úrad na hre spolupracoval a jeho pracovníci otvorene komunikujú s deťmi. Téma migrácie je podľa neho komunikovaná veľmi negatívne, pracovníci úradu preto navštevuje aj rôzne podujatia, festivaly a pripravuje brožúry na túto tému.

1 debata chyba
Viac na túto tému: #migrácia #Dávid Hartl #Svetozár Sprušanský