Ako padali diktatúry. Pohľady umelcov prinesú Trans/Misie

Tanečno-ohňová šou, fotografie, street art, filmy, predstavenia v uliciach, na námestiach, ba i móda. Aj to a ešte oveľa viac prinesie multižánrový medzinárodný festival umenia Trans/Misie. V Košiciach sa stretnú umelci zo šiestich krajín - z Poľska, Litvy, Ukrajiny, Maďarska, Česka a zo Slovenska - ktorí sa predstavia počas siedmich festivalových dní.

02.09.2019 12:00
Národné akademické divadlo Márie Zaňkoveckej Foto:
Národné akademické divadlo Márie Zaňkoveckej z Ľvova ponúkne aj scénickú kompozíciu Katarína.
debata

„Partnerov projektu spája prihraničná poloha, ktorá praje vzájomnému prenikaniu kultúr. Z toho vyplýva iný ako centristický pohľad na skutočnosť,“ uvádzajú organizátori. Podtitul festivalu 1989 – sloboda/nesloboda napovedá, čo bude jeho hlavnou témou. Divadelný happening Slobodná zóna a inscenácia Horákovej hry Košickí mučeníci otvoria program 2. ročníka prehliadky v nedeľu 8. septembra.

Atmosféru tichej demonštrácie, počas ktorej vytvorili šesťsto kilometrov dlhú ľudskú reťaz dva milióny obyvateľov troch pobaltských republík, pripomenie výstava Baltická cesta litovského fotografia Romualdasa Pozerskisa. Poľské divadlo Štúdio z Vilniusu uvedie v netradičnom priestore Východoslovenskej galérie Zápisky dôstojníka Červenej armády. Netradičný pohľad na klasiku ponúkne vo svojom Faustovi Teatr Przedmieśce z Rzeszówa. Sociálne bubliny, asociálne diskusie, právo na názor aj na strach. Aj o tom rozpráva Braňo Holíček v autorskom projekte niesomrasista, ktorý pripravil v ostravskom Divadle Petra Bezruča. A vyzýva divákov – vstúpte do diskusie!

„Základným cieľom festivalu, ktorý sa bude každoročne konať v inom meste a inom štáte, je vybudovanie spoločného priestoru. V ňom sa budú zdieľať nápady a hodnoty, inšpirácie a motivácia, bude sa posúvať umelecké dianie,“ uvádzajú organizátori. Po prvom ročníku, ktorý sa konal minulý rok v poľskom Rzeszówe, osvieži medzinárodná prehliadka kultúrny život vo východoslovenskej metropole. Názov Trans/Misie zas zdôrazňuje interdiscipli­nárnosť umenia. „Trans znamená cez a za a reprezentuje prekonávanie hraníc aj hľadanie nových výrazových prostriedkov a prekračovanie ohraničení. Misie odkazujú na úlohu umenia v každodennom živote komunít nielen lokálnych, ale aj globálnych,“ znie vysvetlenie tvorcov a zakladateľov projektu.

Každý deň sa programu zhostí jedna krajina. Len Slovensku patria až dva festivalové dni – prvý a posledný. Vo svojich programoch sa však umelci nebudú venovať len pádu komunizmu a 30. výročiu udalostí roku 1989. Tvorcovia sa vo svojich dielach zamýšľajú aj nad vzťahom demokracie a diktatúry, uvažujú o páde akejkoľvek diktatúry aj o zmenách, ktoré to prináša a ako sa s nimi vyrovnáva celá spoločnosť.

Diskusiu The City off the Wind of Change, na ktorú pozývajú v sobotu 14. septembra aktéri novembrových udalostí, vystrieda v posledný deň festivalu Divadlo na Peróne s autorskou inscenáciou o súčasnosti, nazvanou Na stáž! O slávnostné vyvrcholenie multižánrového festivalu Trans/Misie sa postará Štátna filharmónia Košice, ktorej koncert obohatí aj Dalibor Karvay Čajkovského Koncertom pre husle a orchester.

Bohatý sprievodný off program sa bude odohrávať vo festivalovom mestečku, ktoré vyrastie za historickou budovou Štátneho divadla Košice. Okrem hudobných a audiovizuálnych zážitkov sľubuje aj rôzne delikatesy pre chuťové poháriky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Košice #Sloboda #Dalibor Karvay #Trans/Misie