Nový šéf Činohry SND Peter Kováč: Verím, že so súborom napokon nájdeme spoločnú reč

Generálny riaditeľ Slovenského národného divadla Vladimír Antala vymenoval dnes do funkcie nového riaditeľa Činohry SND dramaturga Petra Kováča. Nový šéf činohry nastúpil do funkcie na druhý deň po tom, čo generálny riaditeľ z tejto pozície odvolal Michala Vajdičku. Peter Kováč poskytol Pravde krátky rozhovor.

04.09.2019 15:47 , aktualizované: 19:06
Peter Kováč Foto: ,
Peter Kováč na archívnej fotografii z roku 2012 počas vypočutia uchádzačov o post nového generálneho riaditeľa Slovenského národného divadla.
debata (33)

S akým programom nastupujete do funkcie? Budete meniť plán sezóny?

Jednoducho povedané, mojím programom je umelecká kontinuita činohry. Do pripraveného plánu vstupovať nebudem.

Bolo pre vás vymenovanie do funkcie prekvapením, alebo ste túto ponuku dostali už skôr?

Neprekvapilo ma to, pretože už viac ako rok som počúval hlasy ľudí zvnútra súboru, ktorých si veľmi umelecky aj ľudsky vážim, ktorí volali po zmene spôsobu riadenia činohry.

Ujímate sa vedenia činohry vo vypätej atmosfére – väčšina členov súboru sa postavila proti odvolaniu bývalého šéfa činohry Michala Vajdičku a žiada jeho návrat. Ako sa vám bude spolupracovať so súborom?

Neviem, či ide o väčšinu súboru a väčšinu ďalších zamestnancov činohry, obraz si urobím po prvom stretnutí s nimi. Keďže som presvedčený, že ide o čisto odborný problém, ktorý sa týka manažovania tvorivých procesov, a nie umeleckého smerovania činohry, verím, že so súborom napokon nájdeme spoločnú reč. Musím podotknúť, že režisérsku prácu pána Vajdičku si vážim a budem rád, ak aj v budúcnosti bude s činohrou spolupracovať.

Vyjadrenie štátneho tajomníka ministerstva kultúry

K odvolaniu Vajdičku sa vyjadril dnes štátny tajomník ministerstva kultúry Konrád Rigó. "Keď človek, ekonóm, nominovaný z úradnej moci ministrom bez konkurzu na post generálneho riaditeľa SND, odvolá riaditeľa činohry, režiséra, uznávaného umelca, tak je namieste otázka, či je toto jeho rozhodnutie vôbec legitímne. Z čisto právneho hľadiska je, ale z odborného to už vôbec nie je také jednoznačné.

Práve preto si nemyslím, že by sme mali nechať pána generálneho teraz samého v tejto situácii a tvrdiť, že o rozhodnutí o odvolaní riaditeľa činohry erbovej štátnej kultúrnej inštitúcie nemáme jednoznačný názor na ministerstve kultúry. Mali by sme mať. Ja napríklad považujem tento krok za veľmi zlý a škodlivý nielen pre SND, pre divadelnú scénu, ale aj pre umenie ako také na Slovensku. Vytvára precedens, ktorý vo vyspelej demokratickej kultúrnej spoločnosti nemá miesto. Takisto potvrdzuje aj názory viacerých z nás, že štatutárov štátnych kultúrnych ustanovizní by sme nemali nominovať bez konkurzu. Každý robíme chyby a nikdy nie je neskoro ich napraviť," vyhlásil Rigó.

Spoločné vyhlásenie činoherného súboru SND

Protestujeme proti odvolaniu nášho riaditeľa Michala Vajdičku a žiadame jeho návrat do funkcie. Dôvody, ktoré uviedol generálny riaditeľ SND Vladimír Antala, považujeme za irelevantné. Je nám, samozrejme, ľúto, že zo zdravotných dôvodov sa muselo v minulej sezóne zrušiť, resp. nahradiť toľko predstavení. Treba si však uvedomiť, že napriek tomu sa Činohre podarilo v roku 2018 dosiahnuť tržby 1 933 009 eur, čo je o 185 000 eur viac ako v predchádzajúcom kalendárnom roku.

Na sezónu 2019/2020 bol predaný rekordný počet abonentiek. To sú výsledky, ktoré nedosiahla žiadna iná zložka SND, údajné manažérske zlyhanie Michala Vajdičku preto považujeme len za vykonštruovaný dôvod, ktorý má zakryť skutočný motív jeho odvolania, ktorým je buď jeho spoločenská angažovanosť, alebo osobná antipatia generálneho riaditeľa voči jeho osobe. Pokiaľ generálny riaditeľ Vladimír Antala neodvolá svoje rozhodnutie, budeme musieť zvážiť ďalšie kroky smerujúce k zabráneniu ďalším autoritatívnym praktikám, ku ktorým sa súčasný dosadený generálny riaditeľ a ministerstvo kultúry uchyľujú.

Podľa šéfa hereckých odborov Činohry SND Branislava Bystrianskeho v SND ešte sformulujú stanovisko k odvolaniu Vajdičku. „Sezóna sa ešte nezačala, ešte sme na dovolenke a rozhodnutie sa preto bude koncipovať až v piatok, keď sa stretneme všetci. Posúdia sa názory umelcov, dohodneme sa na ďalšom postupe a ja dúfam, že jubilejnú stú sezónu oslávime dôstojne. Lebo Slovenské národné divadlo, ako už jeho názov napovedá, patrí celému národu, nie je ničím majetkom a každé rozhodnutie by sa malo zvážiť nie podľa osobných záujmov niektorých ľudí, ale podľa toho, čo je dobré pre divákov,“ povedal Bystriansky.

Nový šéf Činohry SND

  • Peter Kováč pôsobil ako dramaturg v divadlách vo Zvolene a v Martine, tam neskôr na poste umeleckého šéfa a riaditeľa. Ako hlavný koordinátor viedol projekt kandidatúry Martina na titul Európske hlavné mesto kultúry. Na ministerstve kultúry bol riaditeľom sekcie umenia a štátneho jazyka. V roku 2012 sa zúčastnil konkurzu na miesto generálneho riaditeľa SND (vtedy vyhral Marián Chudovský). V roku 2014 sa stal dramaturgom Činohry SND.
  • K spolupráci ho prizval vtedajší riaditeľ Činohry SND Roman Polák, s ktorým participoval na koncepcii štyroch divadelných činoherných sezón. Bol napríklad dramaturgom inscenácie Mojmír II. alebo Súmrak ríše, ktorá získala päť divadelných ocenení Dosky, titulov Arkádia, Sissi (úteky Alžbety Rakúskej),aj inscenácií Mercedes Benz, Veselé paničky windsorské, Nepolepšený svätec, či inscenácia pre deti Ako sa Lomidrevo stal kráľom, ktoré sú stále v repertoári.
  • Scenáristicky a dramaturgicky sa podieľal na hraných i dokumentárnych filmoch (Robinson a Crusoe, Povesti spod Karpát, Casino.sk, Zrod sveta divadla).

© Autorské práva vyhradené

33 debata chyba
Viac na túto tému: #Činohra SND #Peter Kováč