Festival Sám na javisku v znamení noviniek

Okrem tradičných hracích priestorov, akými sú Prvá komorná divadelná scéna či kino Hviezda, sa umelci predstavia aj v štúdiu M@S v Trenčíne, v zasadačke mestského úradu v Trenčíne či v Kultúrnom dome v Záblatí.

11.09.2019 07:00
Juraj Šoko Tabaček Foto:
Juraj Šoko Tabaček sa predstaví aj počas festivalu Sám na javisku.
debata

Témou tohto ročníka sú hranice, symbolicky vyjadrené slovným spojením, mottom Z okraja na okraj, novinkou je divadelné predstavenie, ktoré vzniklo na objednávku a bude sa zaoberať jeho témou.

Slovenská divadelná scéna bude mať zastúpenie v podaní standup komika Juraja Šoka Tabačka, tanečníčky a performerky Sone Ferienčíkovej, či herca a dramaturga Mária Drgoňu. Kontroverzné bude predstavenie Tiso v podaní Mariána Labudu ml. so spoveďou jediného prezidenta satelitného Slovenského štátu. Domáce Dogma divadlo s inscenáciou Móda a skutočnosť s Tomášom Plánkom odohrá predstavenie v netradičných priestoroch – v Kultúrnom dome v Záblatí. Návštevníci budú mať zabezpečenú bezplatnú kyvadlovú dopravu z centra mesta.

Susedov z Českej republiky bude zastupovať Markéta Ptačníková a Martin Pechlát. Keďže Sám na javisku je medzinárodný festival, diváci sa môžu tešiť na Belgičanku, Poliaka či Slovinca. Slovinský bábkoherec, hudobník a performer Matija Solce oživí aj celkom obyčajné predmety a v prípade rôznorodých pozostatkov ľudského tela môžu vznikať obzvlášť podivné príbehy, situácie a atmosféra. Koncert Timber Rattle (USA) a prednáška Mareka Godoviča s názvom (NE)monotónne o monodráme budú tvoriť sprievodný program festivalu.

Medzinárodný festival divadla jedného herca Sám na javisku vznikol v roku 1995 v Trenčíne. Je jediným podujatím svojho druhu na Slovensku a poskytuje priestor na prezentáciu domácich a zahraničných divadelných produkcií, ktorých dramaturgická koncepcia je postavená výlučne na divadle jedného herca.

debata chyba
Viac na túto tému: #Sám na javisku