Na Novej scéne uvedú muzikál Bedári

V Divadle Nová scéna v Bratislave uvedú v piatok a v sobotu v premiérach muzikál Bedári v réžii Marie Zamora. Titul francúzskych autorov Alaina Boublila a Clauda-Michela Schönberga sa po 39 rokoch dostáva pred slovenských divákov a diváčky v prebásnení Jána Štrassera.

18.09.2019 08:52
Katarína Hasprová Lýra 50 Foto: ,
Katarína Hasprová si na Novej scéne zahrá aj v muzikáli Bedári.
debata

„Je to titul, ktorý si nesmierne vážim a nesmierne si vážim aj to, že máme možnosť osobne spolupracovať s autorom tohto skvelého svetoznámeho diela, ktoré sa mnoho rokov uvádza na mnohých scénach. Sme hrdí na to, že naše divadlo sa vie takto pričleniť k ďalším 52 krajinám. A mám pred týmto dielom aj veľký rešpekt, pretože je nielen úžasné, ale aj veľmi náročné,“ povedala počas utorňajšej tlačovej konferencie riaditeľka divadla Ingrid Fašiangová.

Autor libreta pôvodného muzikálu Alain Boublil si podľa vlastných slov toto dielo nevybral – práve naopak, ono si vybralo jeho. „Chceli sme s Claudom vytvoriť operu, ktorá bude moderná a súčasná. Najprv sme nahrali album a na jeho základe sme v Paríži presvedčili viacerých producentov. Muzikál mal premiéru v roku 1980. Malo to obrovský úspech, no po troch mesiacoch to vyzeralo, že už to skončilo a v tom istom roku ma skontaktoval mladý anglický producent, ktorý povedal, že si vypočul tú nahrávku, nikdy nevidel predstavenie a hovoril mi, že si vôbec neuvedomujem, čo som napísal… Stretli sme sa, prediskutovali sme to a asi rok sme pracovali, výsledkom čoho bolo predstavenie v londýnskom Barbican Theatre,“ zaspomínal si Boublil.

Slovenské predstavenie je podľa neho veľmi podobné tomu v Londýne. „Videl som tri adaptácie a tá slovenská je až na niekoľko detailov verná originálnemu textu. Podľa toho, čo počujem v sále počas skúšok, musím povedať, že aj keď nerozumiem textu, presne viem, čo hovoria a tá hudba je naozaj pekná… Po tom, čo som videl, herci sú veľmi schopní a majú veľmi pekné hlasy. Myslím, že to predstavenie bude úžasné,“ dodal francúzsky tvorca.

O réžiu slovenskej adaptácie svetoznámeho diela sa v Divadle Nová scéna postarala Boublilova manželka Marie Zamora. „Mala som predstavu, že to predstavenie bude aspoň na takej úrovni ako v Spojených štátoch, preto som bola na hercov veľmi náročná, mala som na nich vysoké požiadavky, pracovali sme naozaj tvrdo a som veľmi hrdá na nich všetkých, ako to zvládli. Bedári sú ako také puzzle, všetko musí sedieť dokopy, každý kúsok, inak sa nemôžeme pohnúť,“ poznamenala Zamora, ktorej najväčšou výzvou podľa vlastných slov bolo vytvoriť na pľaci fungujúcu rodinu.

Slovenská adaptácia svetoznámej inscenácie je zároveň podľa nej okrem tvorivej a umeleckej stránky veľmi zložitá aj po stránke technickej. Má množstvo scénických prvkov a rekvizít, je v nej potrebných 49 prestavieb a vyše dvesto kostýmov. O tie sa postarala Ľudmila Várossová, výtvarníkom scény muzikálu je Petr Hloušek. Na javisku spolu účinkuje 35 ľudí. O živú hudbu sa v predstavení stará 25-členný Symfonický orchester Slovenského rozhlasu.

Príbeh muzikálu je zasadený do výbušnej doby, leta 1830 v Paríži, keď vyrastajú barikády revolúcie, pričom sleduje kroky Jeana Valjeana, galejníka na úteku, jeho neúnavného prenasledovateľa, policajného komisára Javerta, malú sirotu Cosettu, ktorá nájde domov a neskôr aj svoju lásku v študentovi Mariusovi či zvrhlú dvojicu, majiteľov krčmy Thénardierovcov, ktorí prežijú akýkoľvek politický režim.

Hlavnú úlohu, Jeana Valjeana v predstavení stvárni Titusz Tóbisz, Javerta si zahrajú Lukáš Vlček v alternácii s Jiřím Danielom, Mariusa bude hrať Peter Makranský, v postave Cosetty sa budú alternovať Alžbeta Bartošová a Michaela Baladová Danielová, Thénardierku stvárnia Katarína Hasprová a Marta Potančoková, Thénardiera Jaroslav Rusnák a Igor Šimek a v úlohe Fantiny sa objaví Veronika Prášil Gidová.

Muzikál Bedári je najslávnejším a najdlhšie hraným muzikálom na svete, ktorý má na svojom konte 160 medzinárodných ocenení vrátane ôsmich cien Tony. Svetová premiéra titulu sa konala v roku 1980 v parížskom Paláci športu, anglickú verziu po prvý raz uviedli v londýnskom Barbican Theatre v roku 1985 a o dva roky neskôr na Broadway. Do dnešného dňa muzikál videlo viac ako 70 miliónov divákov a diváčok v 52 krajinách sveta a v 22 rôznych jazykoch. Filmová adaptácia s Hughom Jackmanom, Russellom Croweom či Anne Hathaway získala tri Oscary. Pôvodný album z predstavenia na Broadwayi, ako aj symfonická nahrávka si vyslúžili Grammy.

debata chyba
Viac na túto tému: #Nová scéna #muzikál #Katarína Hasprová #Ingrid Fašiangová #Bedári