Kauza obťažovania pokračuje: Domingo po 50 rokoch končí v Metropolitnej opere

Španielsky operný spevák Plácido Domingo ukončil spoluprácu s newyorskou Metropolitnou operou, kde mal v stredu vystúpiť v titulnej úlohe opery Macbeth.

25.09.2019 07:05
Placido Domingo Foto:
Španielsky operný spevák a dirigent Plácido Domingo.
debata (5)

Dôvodom je podľa denníka The New York Times napätie v zbore kvôli vyjadrením dvoch desiatok žien, ktoré v médiách v predchádzajúcich týždňoch obvinili Dominga zo sexuálneho obťažovania spred rokov. Spevák popiera, že by ich obťažoval.

„Metropolitná opera potvrdzuje, že Plácido Domingo súhlasil s ukončením všetkých svojich vystúpení v Metropolitnej opere, a to s okamžitou platnosťou,“ citoval denník The New York Times z vyhlásenia prestížneho svetového domu. Po zverejnení prvých obvinení od niekoľkých žien tento rok v auguste pritom vedenie newyorskej opery uviedlo, že počká na výsledok vyšetrovania opery v Los Angeles, kde Domingo pôsobí ako generálny riaditeľ.

Domingo v utorok poďakoval za možnosť stvárniť v Metropolitnej opere toľko krásnych rolí. „Som šťastný, že som vo veku 78 rokov dostal príležitosť spievať nádhernú úlohu pri skúškach Macbetha,“ uviedol. „Debutoval som v Metropolitnej opere v 27 rokoch a spieval v tomto vynikajúcom divadle 51 skvelých rokov,“ dodal. Zopakoval tiež, že obvinenia odmieta, ale že súhlasil s odchodom, aby „jeho prítomnosť nerozptyľovala od práce jeho kolegov“.

Prvé obvinenia voči Domingovi vznieslo v médiách minulý mesiac deväť žien, z ktorých len jedna uviedla verejne svoje meno. Správu priniesla ako prvá agentúra AP. Niektoré ženy podľa nej uviedli, že odmietnutie Domingových návrhov negatívne ovplyvnilo ich kariéru. Začiatkom septembra prišlo s podobnými obvineniami ďalších 11 žien, meno verejne opäť uviedla len jedna.

V reakcii na augustovú správu agentúry AP zrušili Domingovi vystúpenie orchester vo Filadelfii a opera v San Franciscu, naopak európske scény mu predstavenie potvrdili na rok dopredu. Dominga podporila napríklad aj riaditeľka renomovaného festivalu v rakúskom Salzburgu, kde potom Domingo 25. augusta zožal ovácie postojačky už pri príchode na javisko.

Dominga sa zastali aj niektoré jeho kolegyne, ktoré uviedli, že sa k nim vždy správal s rešpektom. Niektoré sa čudovali, prečo s obvinením ženy prišli až po tridsiatich rokoch. Za Dominga sa postavila aj operná hviezda Anna Netrebková. Táto ruská sopranistka na sociálnej sieti Instagram v auguste po vypuknutí aféry okolo Dominga napísala, že sa teší na svoju obľúbenú úlohu v opere Macbeth a na vystupovanie po boku „fantastického Plácido Dominga“.

Sám Domingo, ktorý je vyše päťdesiat rokov ženatý s mexickou sopranistkou Martou Ornelasovou, obvinenia zo sexuálneho obťažovania nechápe. „Domnieval som sa, že moje správanie bolo vždy vítané a prijímané so súhlasom,“ obhajoval sa v auguste. Uviedol tiež, že „pravidlá a normy, ktoré teraz (v spoločnosti) prevažujú, sú úplne odlišné od tých v minulosti“.

V poslednej dobe sa objavilo množstvo káuz, v ktorých ženy obvinili po dlhých rokoch slávnych mužov zo sexuálneho obťažovania. Prispela k tomu takzvaná kampaň MeToo (Ja tiež), ktorá sa zrodila na jeseň 2017 v USA a po ktorej sa podobné obvinenia žien na adresu slávnych mužov začali množiť.

5 debata chyba
Viac na túto tému: #spolupráca #sexuálne obťažovanie #ukončenie #Plácido Domingo #Metropolitná opera v New Yorku